Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blixtar träffar Europa – Blixtar skakar Europa

Blixtar skakar Europa

Ju mer temperaturen stiger, desto våldsammare blir åskvädren. Fram till år 2100 kommer Europa till följd av den globala uppvärmningen att bombarderas av blixtar och jättehagel.

Getty Images

Åskväder som mullrar i varm kvällsluft och ihållande blixtar vid horisonten är något vi i dag främst förknippar med charterresor.

De mest blixtutsatta delarna av tropikerna träffas varje år av mellan 20 och 70 blixtnedslag per kvadratkilometer. Motsvarande siffra för Skandinavien är inte ens ett nedslag per kvadratkilometer.

Det här är dock lugnet före stormen.

Tropisk blixt

Våldsamma åskväder är ett vanligt fenomen i tropikerna, som drabbas 70 procent oftare än Skandinavien.

© Shutterstock

En forskargrupp ledd av Anja Rädler vid European Severe Storms Laboratory i Tyskland har samkört 14 regionala klimatmodeller för att beräkna hur antalet blixtnedslag i samband med åskväder kommer att utvecklas i Europa under de närmaste 80 åren.

Deras slutsats är olycksbådande.

Jättehagel krossar bilar

Beräkningarna gjordes för två scenarier, där det ena är en global temperaturökning på två grader jämfört med tiden före industrialiseringen, medan det andra är en temperaturökning på fyra grader.

Resultaten visar att ju varmare klimatet i Europa blir, desto fler långa åskväder med ett stort antal blixtnedslag kommer kontinenten att drabbas av. Procentuellt kommer de största ökningarna att ske i norra Skandinavien, där blixtnedslagen kommer att bli betydligt vanligare.

Skandinavien drabbas värst

Regionala klimatmodeller för Europa visar att stigande temperaturer kommer att medföra fler långvariga åskväder. Procentuellt ökar antalet blixtnedslag mest i norr.

Åskvädren kommer också att ge upphov till fler byar med jättehagel. Vid en temperaturökning på fyra grader kommer antalet stora hagel på upp till två centimeter i diameter att öka med 40–80 procent i Central- och Nordosteuropa, medan antalet jättehagel på över fem centimeter kan komma att fördubblas.

Jättehagel förstör grödor och orsakar skador på bland annat bilar. I dag är de väldigt sällsynta i Skandinavien, men till år 2100 kan deras antal tredubblas på våra breddgrader.

Hagel förstör bil

Kraftiga åskväder kan skapa knytnävsstora hagel, som förstör bland annat bakrutan på bilar, men även solcellsanläggningar.

© Ritzau / Scanpix

Anja Rädler och hennes kollegors forskningsresultat leder nu till att en rad riskanalyser görs. De ska visa om det kan löna sig att till exempel förse växthus och solcellspaneler med härdat glas, som tål det framtida bombardemanget från himlen.

Blixtar binder samman planeten i ett elektriskt kretslopp

  • Blixtar över Stockholm
    © Getty Images

    Blixtar går inte bara från molnen till jorden. Mystiska blå blixtar och röda feer pumpar också atmosfären full av elektriskt laddade partiklar, som i ett gigantiskt batteri. Det är först nu som forskarna verkligen har börjat förstå sig på jordens elektriska hjärtslag. Läs mer här: (sätt in artikellänk).

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj