Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blir moln mindre när det regnar?

Moln förlorar massa när det regnar, men varm och fuktig luft håller igång dem.

Molnen förlorar massa när den vattenånga som molnet består av kondenseras och blir till allt större droppar som till slut faller till marken som regn.

I regel kommer dock den uppåtstigande varma, fuktiga luft som till en början bildade molnet att fortsätta och konstant tillföra molnet ny massa.

Skyer

Molnet på bilden rör sig uppåt. Kall luft från vänster skapar regn, samtidigt som varm luft stiger uppåt från höger och bildar molnmassa. Därför blir inte molnet inte mindre.

© Claus Lunau

Det innebär med andra ord att även om molnet avger vatten i form av regn så får det samtidigt en tillförsel av nytt vatten från den fuktiga luften, vilket gör att det totalt sett inte blir mindre.

Stora moln, exempelvis åskmolnet cumulonimbus, kan dock fortsätta att regna även när tillförseln av vattenånga underifrån har upphört, och då blir molnet naturligtvis mindre och mindre.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj