© Shutterstock

Hur bildas en snöflinga?

Även om inga snöflingor är identiska liknar de varandra. De beror på den speciella kristallstruktur som vattenmolekyler intar när de fryser till is.

En snöflinga är i själva verket en grupp iskristaller, som hakat ihop. Den enskilda flingan kan bestå av upp till hundra kristaller och ha en diameter på 2,5 centimeter – så stora snöflingor är dock sällsynta.

Långt ifrån alla snöflingor är platta, men varje enskild snöflinga är en perfekt symmetrisk sexhörning så länge den får vara i fred och inte går sönder.

Formen beror på den sexkantiga struktur som vatten intar när det fryser och blir till is.

FÖRSTÅ NATURENS VÅLDSAMMA KRAFTER med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap

Temperatur och fuktighet styr utseendet

Hur de enskilda kristallerna i övrigt kommer att se ut beror på luftens temperatur och fuktighet.

Är temperaturen högre är 40 minusgrader, kommer iskristallerna att bildas genom att vattenmolekylerna hakar fast på en dammpartikel i luften. Är luften kallare än 40 minusgrader, kommer vattenmolekylerna av sig själva att samlas i en iskristall.

Ju kallare det är i molnet, desto mindre vattenånga innehåller det, och iskristallerna blir små och kompakta.

Omvänt kommer iskristallerna att växa sig större, ju mer vattenånga det finns i molnet, vilket är normalt vid högre temperaturer.

I tempererade och kalla områden i världen bildas iskristallerna vanligtvis i troposfärens översta lager 10 till 13 kilometer över oss. Över höga berg i polartrakterna kan dock bildandet ske ända nere vid marken.

Här kan det hända att varm luft ligger över ett lager kall luft, och denna kombination leder till en så kallad övermättning av den kalla luften, så att det bildas små nålformade iskristaller, även utan något moln i närheten.

Snö från en molnfri himmel är därför vanligt i Antarktis, där yttemperaturen på vissa ställen är under 50 minusgrader.