2. Glöm inte saltet
När du svettas förlorar du inte bara vätska. Svett består även av elektrolyter i form av olika salter, och därför kan du drabbas av saltbrist genom ökad svettproduktion.
Elektrolyter är laddade joner och genom elektriska impulser ser de till att vårt nervsystem fungerar och att våra muskler kan dra ihop sig. De är därför vitala för vår kropps funktioner, och om man svettas mycket ska man vara uppmärksam på att få i sig lite extra salt.
3. Sök skugga och undvik solens strålning
När du är ute och solen står högt på himlen, så ökar värmepåverkningen eftersom du står i direkt kontakt med solens värme: infraröd strålning.
Värmepåverkan ökar speciellt om du får direkt sol på ett oskyddat huvud. Hjärnan är nämligen ett av kroppens mest temperaturkänsliga områden, och den kan därför snabbt bli överhettad i den stekande middagssolen.
Se därför till att söka upp skugga när solen står som högst.
4. Ljusa och lösa kläder som andas
Du kan även hjälpa kroppens temperaturreglering genom att klä dig i ljuda och löst sittande kläder i material som andas.
Den ljusa ytan på en vit t-shirt eller klänning har nämligen ett högt albedovärde, vilket betyder att den inte absorberar solens strålar, utan tvärtom reflekterar bor dem tillbaka till atmosfären. Albedo är ett uttryck för ett objekts förmåga att reflektera solljus, och namnet "albedo" kommer från det latinska ordet för "vit".
Väljer du ljusa kläder, som dessutom sitter löst och är gjorda i material som exempelvis värmeledande bomull eller lin, hjälpe du också svetten att avdunsta på huden.
5. Begränsa hård fysisk aktivitet
När du utövar hård fysisk aktivitet, så stiger din temperatur automatiskt. Orsaken är att dina muskler inte kan utnyttja all den energi som skapas under aktiviteten, varpå den överskjutande energin omvandlas till värme.
Därför gör du klokt i att hålla ansträngande aktiviteter till ett minimum, eftersom din kropp annars får ytterligare värme inifrån.
Värmeslag kan ge organsvikt
Om man drabbas av värmeslag har kroppen inte klarat att göra sig av med värmen och kärntemperaturen är därför drastiskt förhöjd.
Under ett värmeslag upplever man först symptom som yrsel, huvudvärk och illamående. Kroppen kan också sluta upp med att svettas, därför att den desperat försöker behålla vätskan.
Stiger kärntemperaturen till 41 grader börjar neurologiska förändringar inträda, vilket ger symptom som kramper och sänkt medvetandegrad.
Kommer man upp i 42 grader, så börjar kroppens celler att brytas ned, vilket kan resultera i hjärnskada, organsvikt och i till sist döden.
Förebyggande är det bästa rådet mot värmeslag, men om olyckan är framme måste man snabbt ta sig in i skuggan och se till att få vatten och salt.