Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vädret

Solen försvinner under molnen

## Vi befinner oss mitt i vädret

Väder är en allmän term för alla de fenomen i atmosfären som är ett resultat av solens strålar, jordens rotation och lutning. Väder och klimat blandas ofta ihop, men det är två olika saker. Klimatet är ett uttryck för hur vädret har utvecklats under många år. Det kan handla om ett visst område eller världen i stort. Vädret å andra sidan är ett uttryck för ständiga kontinuerliga förändringar i ett lokalt område, exempelvis att dagen i Stockholm inleds med solsken men avslutas med regn. Lär dig mer om vädret i våra artiklar här på sidan.

Kraftigt regn på skogsstig
© Shutterstock

Vi befinner oss mitt i vädret

Väder är en allmän term för alla de fenomen i atmosfären som är ett resultat av solens strålar, jordens rotation och lutning. Väder och klimat blandas ofta ihop, men det är två olika saker. Klimatet är ett uttryck för hur vädret har utvecklats under många år. Det kan handla om ett visst område eller världen i stort. Vädret å andra sidan är ett uttryck för ständiga kontinuerliga förändringar i ett lokalt område, exempelvis att dagen i Stockholm inleds med solsken men avslutas med regn.
Lär dig mer om vädret i våra artiklar här på sidan.

Vindkraftsanläggning i vattnet
© Shutterstock

Vad är vind?

Vind är luft som sätts i rörelse på grund av uppvärmning från solens strålar. När luften blir varmare börjar den expandera och stiga uppåt. Detta skapar tryckskillnader i atmosfären. När det finns en tryckskillnad i atmosfären rör sig luft omväxlande från ett högtrycksområde till ett lågtrycksområde.

Eftersom jorden roterar kommer luften även att påverkas av en avböjande kraft som kallas Corioliseffekten. Corioliseffekten innebär att luften på norra halvklotet avböjs åt höger, medan luften på södra halvklotet avböjs åt vänster.

Blixtnedslag i en stad
© Shutterstock

Hur uppstår blixtar och åska?

En blixt uppstår som en statisk laddning i ett regnmoln där botten är negativt laddad och toppen är positivt laddad. Atmosfären runt molnet fungerar som en isolator, men när laddningen blir starkare än atmosfärens isolerande förmåga bildas blixtar. Ett blixtnedslag värmer den omgivande luften och det kan bli upp emot 30 000 grader varmt. Det är fem gånger varmare än solens yta. När luften värms upp expanderar den väldigt snabbt. Detta skapar en tryckvåg som vi kan höra som åska här på jorden.

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj