Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Underjorden

Varför sprutar en gejser?

Gejsrar är imponerande. Vad är det som gör att de sprutar så våldsamt?

Gejsrar bildas i ett slags underjordiskt radiatorsystem, där regn- och flodvatten långsamt sipprar ned till områden i marken, där det fortfarande pågår mer eller mindre vulkanisk aktivitet. När det kalla vattnet värms upp under marken blir det samtidigt lättare och strävar därför upp mot ytan. Beroende på de lokala förhållandena kan resultatet bli explosiva vatten- och ångexplosioner upp genom håligheter i markytan. År 1992 skickade amerikanska forskare ned en sond med termometrar, tryckmätare och videokamera 15 meter i gejsern Old Faithful i USA. Där fann de ett hålrum stort som en herrgårdsvagn, som var fyllt med våldsamt kokande och bubblande vatten. Old Faithful ligger i nationalparken Yellowstone i ett område med många gejsrar. Rund om på jorden finns det bara omkring 50 platser med dessa planetens tryckkokare, flest i USA och på Island. Old Faithful har fått sitt namn, för att den har frekventa och någorlunda regelbundna utbrott. I genomsnitt går det 90 minuter mellan varje sprut, men det kan variera från 35 minuter upp till två timmar. Ju kraftigare utbrott, desto längre tid till nästa. Det är emellertid inte alla gejsrar som sprutar med fasta intervall. Att vissa gör det beror enligt forskarna på ett slags tidvatteneffekt, då månen påverkar vattnets tryckförhållanden i marken. Gejsrar är i själva verket ett slags varma källor, i vilka vattnet hålls under tryck och därför måste spruta ut emellanåt. I synnerhet på Island och i Grönland finns det ett stort antal varma källor, i vilka vattnet befinner sig i ytnivå. Å andra sidan håller sig temperaturen konstant, så i vissa fall kan man bada i källorna både sommar och vinter.

Läs också:

Geyser
Naturen

Hur uppstår gejsrar?

2 minuter
Naturkatastrofer

Nordens Atlantis överlevde tsunami under stenåldern

3 minuter
Norris Geyser Basin Yellowstone
Underjorden

Ung man upplöst av syra i nationalpark

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj