Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vinden flytter sandet i Sahara ørkenen

Vad finns under sanden i Sahara?

Sahara är på många ställen täckt av sand, men hur tjockt är lagret av sand, och vad finns under ökensanden? Få svaret här.

Sahara är världens största öken. Den täcker nästan en tredjedel av Afrika, och även om vi förknippar Sahara med sand, så består stora delar av öknen av steniga slätter, kala klippor och berg. I synnerhet i väster och norr är dock stora områden av Sahara täckta av sand.

Sanden utgör på en del ställen bara en tunn matta, medan sandlagret i låglänta områden kan vara flera hundra meter tjockt. När det blåser bildas upp till 300 meter höga dyner i öknen.

Sandstormar flyttar sanden i Sahara

På grund av vinden flyttar sig sanden i Sahara långsamt. Under sandstormar blåser en del av sanden ut över havet eller in över de omkringliggande länderna, medan större delen av sanden stannar i Sahara, där den på grund av de rådande vindarna cirkulerar mycket långsamt.

Rörelsen sker motsols, så att sanden i norra Sahara rör sig från öst mot väst, medan den i södra Sahara flyttar sig från väst mot öst.

Hällristning i Sahara

Hällristninger vittnar om en frodig forntid i Saharaöknen då många djur levde i området som senare blev en öken.

Sahara var ett frodigt område

Under sanden i Sahara finns urberg av olika typer. Dessutom har man med hjälp av satelliter med speciella sensorer hittat mängder av uttorkade floder och sjöar under ökensanden.

De vittnar om att Sahara tills för ett par tusen år sedan var ett frodigt område. Detsamma gör det vatten forskarna på många ställen hittar djupt under öknen. Geologerna har konstaterat att i varje fall en del av vattnet har legat där i minst 200 000 år.

Kan Sahara bli grönt?

Sahara kan kanske bli grönt igen. Forskare från University of Maryland har tagit fram klimatmodeller där stora vind- och solanläggningar i Saharas öken kan generera miljövänlig energi samt öka luftfuktigheten i öken. Den högre luftfuktigheten leder till nederbörd som skulle kunna göra regionen grön igen.

Grannregionen Sahel skulle också få mer nederbörd, vilket skulle leda till större möjligheter för jordbruk och åtkomst till dricksvatten för invånarna.

Ett Sahara som täckts av vind- och solanläggningar skulle också kunna förse världen med ren energi i många år. Upp emot 79 terawatt skulle vara möjligt att producera. I jämförelse var hela jordens energibehov under 2017, då undersökningen gjordes, cirka 18 terawatt.

Läs också:

Underjorden

7 underverk som skapats av naturen

2 minuter
Kød i petri skål i laboratorie
Klimatförändringar

Nu kan du snart äta koldioxidbiffar

3 minuter
Underjorden

Krafter från jordens inre utvidgar Atlanten

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj