Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Underjorden

Vad finns under sanden i Sahara?

Sahara är på många ställen täckt av sand, men hur tjockt är lagret av sand, och vad finns under ökensanden?

Sahara är världens största öken. Den täcker nästan en tredjedel av Afrika, och även om vi förknippar Sahara med sand, så består stora delar av öknen av steniga slätter, kala klippor och berg. I synnerhet i väster och norr är dock stora bergområden täckta av sand. Sanden utgör på en del ställen bara en tunn matta, medan sandlagret i låglänta områden kan vara flera hundra meter tjockt. När det blåser bildas upp till 300 meter höga dyner. På grund av vinden flyttar sig sanden i Sahara långsamt. Under sandstormar blåser en del av sanden ut över havet eller in över de omkringliggande länderna, medan större delen av sanden stannar i Sahara, där den på grund av de rådande vindarna cirkulerar mycket långsamt. Rörelsen sker motsols, så att sanden i norra Sahara rör sig från öster mot väster, medan den i södra Sahara flyttar sig från väster mot öster. Under sanden finner man urberg av olika typer. Dessutom har man med hjälp av satelliter med speciella sensorer hittat mängder av uttorkade floder och sjöar under ökensanden. De vittnar om att Sahara tills för ett par tusen år sedan var ett frodigt område. Detsamma gör det vatten man på många ställen finner djupt under öknen. Geologerna har konstaterat att i varje fall en del av vattnet har legat där i minst 200000 år.

Läs också:

Underjorden

Vad är kvicksand?

0 minuter
Underjorden

Slukhål slukade buss i Kina: Så uppstår de gigantiska hålrummen

3 minuter
Underjorden

Hur bildas en ökenros?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj