Ung man upplöst av syra i Yellowstone nationalpark

En syrahaltig källa har slukat en ung amerikansk man som badade olovligen i nationalparken Yellowstone. Det enda som blev kvar var hans badtofflor.

Norris Geyser Basin Yellowstone

Du ska hålla dig på stigarna i Yellowstone nationalpark.

Det är den tragiska läxan efter att 23-årige Colin Nathaniel Scotts fallit ned i en nästan kokande och syrahaltig källa i en avsides belägen del av parken.

Olyckan inträffade i juni, men den officiella rapporten om dödsfallet har först nu publicerats.

Redogörelsen vittnar om ungdomlig dumdristighet och en förfärlig död.

Snubblade ned i en kokhet syradamm

Olyckan inträffade efter att Colin Scott och hans syster gått ned från de träklädda gångbroarna i området och på egen hand vandrat in i ett minfält av kokheta källor.

Yellowstoneparken ligger över en vulkanisk hetfläck, där det fräser och bubblar i stora, kollapsade vulkankratrar, så kallade calderor. Parken har världens största koncentration av varma källor, totalt cirka 10000.

Colin och hans syster var ute på ”hot potting”, en farlig och olaglig trend, som går ut på att i synnerhet unga besökare badar i de varma källorna.

När Colin sträckte sig ned för att känna på vattnet, gled han enligt systern och hamnade i en källa, som både var nästan 100 grader varm och extremt sur.

Norris Geyser Basin (röd prick) är en vulkanisk slätt i nordvästra hörnet av Yellowstone. Parken ligger i delstaterna Wyoming, Montana och Idaho.

Kläder och ben frättes bort

På grund av ett kraftigt oväder kunde parkens personal inte bärga Colins kropp omedelbart efter olyckan.

Dagen därpå fann de ett par badtofflor på kanten av dammen, medan alla andra rester av Colin försvunnit.

”På mycket kort tid löstes det mesta upp”, säger parkvakten Lorant Veress till den lokala nyhetsstationen KULR.

Vattnet i de varma källorna i Norris Geyser Basin är extremt surt i förhållande till det mer basiska vattnet på andra håll i parken, vilket beror på att vulkanbäckenet tillförs sura ämnen från underjorden.

De varma källorna i Yellowstone har krävt 22 dödsoffer sedan 1890.