Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Röntgenbild – radon kan göra dig sjuk

Radon under ditt hus gör dig sjuk

Lungcancer måste inte bero på rökning. Radon finns i nästan all sorts mark och gasen ligger årligen bakom 500 lungcancerfall i Sverige.

Shutterstock

I Sverige räknar man med att 250 000 villor kan ha för höga radonhalt. Radon är lukt- och smakfritt, men utgör trots det en stor hälsorisk. Lungcancer kan vara en följd om man utsätts för radon.

I Sverige uppskattar man att cirka 500 lungcancerfall orsakas av radon varje år. Problemet ser likartat ut i övriga nordiska länderna, medan den amerikanska hälsovårdsmyndigheten uppskattar att runt 21 000 amerikaner varje år dör av lungcancer som utlösts av radon.

Radon tränger in i uppvärmda hus

Radon är en naturligt förekommande gas som finns i princip överallt i marken. Gasen kan tränga in på många olika sätt, exempelvis genom avlopp eller små sprickor i grunden på huset. Risken är än större på våra kyliga breddgrader eftersom vi värmer upp våra hus en stor del av året.

Forskarna har upptäck att när temperaturen är högre inomhus än utomhus uppstår det ett litet undertryck i bostaden som drar in luft från marken.

Den danska undersökningen visar att det är stor skillnad på hur hög risken är på olika ställen i landet. Radonhalten varierar med uranhalten i den lokala bergarten samt jordarternas egenskaper.

Radon
© Claus Lunau & Shutterstock

Radon är naturens passiva rökning

När temperaturen är högre inomhus än utomhus, uppstår det ett litet undertryck i bostaden, som kan dra in markluft exempelvis genom avlopp, fönster, otäta bussningar och sprickor i husgrunden.

Nästan alla sorters jord frisätter radon. Och när vi andas in luft som innehåller radon, kan det radioaktiva sönderfallet äga rum i våra lungor och bestråla oss inifrån.

Radon – medicinsk geologi gör oss klokare

Kunskapen om att radon från berggrunden utgör en hälsorisk är ett resultat av arbetet inom forskningsområdet medicinsk geologi. Medicinska geologer intresserar sig för sambandet mellan geologin på en viss plats och hälsan hos befolkningen.

Medicinsk geologi växer stadigt, och världen över har forskare rett ut flera stora epidemier, som visade sig vara kopplade till förhållanden i berggrunden. En invalidiserande skelettsjukdom i Indien har exempelvis visat sig bero på fluor i dricksvattnet.

Läs också:

Underjorden

7 underverk som skapats av naturen

2 minuter
Kød i petri skål i laboratorie
Klimatförändringar

Nu kan du snart äta koldioxidbiffar

3 minuter
Underjorden

Krafter från jordens inre utvidgar Atlanten

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj