Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Super continent
Naturen - Underjorden

Här bor du om 250 miljoner år

Åtskilliga gånger i jordens historia har jordens hela landmassa varit samlad i en stor superkontinent. Om 250 miljoner år sker det igen.

Våra nuvarande sju kontinenter är fortfarande i uppbrott efter den senaste superkontinenten, Pangæa, som existerade för cirka 200 miljoner år sedan. Om geologernas teorier håller kommer emellertid våra kontinenter att vandra bort från varandra i cirka 50 miljoner år till. Därefter kommer de att börja samla sig till den superkontinent som forskarna har döpt till Pangea Ultima.

Utifrån kontinentalplattornas vandringscykler har den amerikanske geologen Christopher Scotese skisserat ett scenario, enligt vilket kontinenten består av en sydlig landmassa omfattande det nuvarande Antarktis och Australien och en nordlig, som utgörs av våra andra kontinenter.

Denna animation visar hur bildningen av den framtida superkontinenten kommer att gå till:

Läs också:

Naturen

Hur kommer jorden att se ut i framtiden?

1 minut
Underjorden

Hur uppstod kontinenterna?

1 minut
Underjorden

Hur kommer jorden att se ut i framtiden?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj