Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Underjorden

Kan öar sjunka tillbaka i havet?

Det är faktiskt inte ovanligt att öar sjunker i havet. Det är till och med standard för många vulkaniska öar. Hawaii består till exempel av en rad öar, som börjat som en vulkan på bottnen av oceanen. Med tiden bygger sig vulkanen fem–sex kilometer upp från havsbottnen, så att den når havets yta. Här växer den vidare i några årtusenden, då lavan fortsätter att strömma upp från jordens inre till oceanens botten och vidare upp genom vulkanen och ut ur dess topp. Förr eller senare finner dock lavan nya vägar i jordens inre, så att den kommer fram någon annanstans på oceanbottnen. Då växer det upp en ny vulkanö, medan den gamla vulkanen släcks och sjunker i vågorna. När ön kyls av, drar sig dess klippor nämligen samman, så att den inte längre når upp till ytan. Island växer på ungefär samma sätt. Ön växer runt den glödheta kärnan i mitten i takt med att den avkylda öst- och västkusten sjunker i havet. En mycket speciell ö gömmer sig under havet 50 kilometer från Sicilien. Graham Island har varit ovanför havets yta flera gånger. Första gången var för 2200 år sedan, medan romarna kämpade för livet mot Hannibals elefanter, och den senaste gången var 1831. Vid denna tidpunkt gjorde såväl kungariket Sicilien som Frankrike och England anspråk på ön. Det tog mindre än ett år innan den åter sjönk i havet.

Läs också:

Underjorden

Diamanter avslöjar livets avtryck i jordens inre

3 minuter
Underjorden

Hur kan land ligga under havets yta?

1 minut
Underjorden

Varför är jordens inre så varmt?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj