Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Underjorden

Kan man hitta vatten med en slagruta?

Några hävdar att de kan hitta vatten med en slagruta. Kan det stämma?

Det finns många historier om slagrutemän som med hjälp av en pilkvist eller andra hjälpmedel har hittat vatten – ofta på platser som geologer och andra sakkunniga för länge sedan har gett upp hoppet om. Det finns väl inga direkta skäl att tvivla på historierna. Problemet är bara att de inte säger så mycket om slagrutemännens förmåga, när vi inte vet något om hur ofta de misslyckas. De få gånger de har ställt upp på att delta i kontrollerade vetenskapliga undersökningar har de inte lyckats bättre än om de hade gissat helt planlöst. Det är svårt att föreställa sig vilken mekanism som skulle vara ansvarig, om slagrutemän verkligen hade förmågan att hitta vatten. Emellanåt hittas det utan tvivel vatten med hjälp av en pilkvist, men det är förmodligen en ren tillfällighet. För övrigt är det värt att poängtera att erfarna slagrutemän ofta har en mycket större praktisk geologisk kunskap än de vill erkänna.

Läs också:

Underjorden

Slukhål slukade buss i Kina: Så uppstår de gigantiska hålrummen

3 minuter
Underjorden

Vad finns under sanden i Sahara?

0 minuter
Underjorden

Vad är kvicksand?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj