Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Desert, Afar-region
Naturen - Underjorden

Jättespricka delar Afrika i två

En sex mil lång och en mil djup spricka uppstod på två dagar.

Geologer är chockade över hur snabbt det gick, när en 60 kilometer lång, tio kilometer djup och åtta meter bred spricka öppnade sig i Etiopien. Sprickan uppstod under loppet av endast två dagar år 2005, visar en ny undersökning vid bland annat universitetet i Addis Abeba. Sprickan uppstod i Afarregionen – en så kallad spridningszon, som man annars mest känner till från havsbottnen. Här drar två eller flera tektoniska plattor så mycket i var sin ände av området att det blir tunnare och tunnare, som en deg som kavlas ut, och till sist går sönder och bildar sprickor. Upp ur sprickorna flyter så långsamt magma från jordens inre och bildar ny havsbotten.

Principen är densamma i Afarregionen, men här går det något våldsammare till. Forskarna anser att jättefickor av magma bildas under Afarregionen, och att de till slut blir så enorma att de spricker med stor energi, när det går hål på dem. Ett vulkanutbrott kan vara den faktor, som tar hål på magmafickorna, och det kan i sin tur få ytan att öppna sig i långa sprickor. Den 60 kilometer långa sprickan startade just där Dabbahuvulkanen fick ett utbrott i sprickans norra ände, och utbrottet tog hål på magmakamrarna, så att magman vällde upp i mitten av sprickan och satte extra fart på sprickbildningen.

Läs också:

Underjorden

7 underverk som skapats av naturen

2 minuter
Underjorden

Krafter från jordens inre utvidgar Atlanten

3 minuter
Sommar i Narsaq, Grönland
Underjorden

Jorden under Grönland är full av radioaktiva rikedomar

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj