Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Grand Canyon
Naturen - Underjorden

Hur har Grand Canyon bildats?

Droppen urholkar stenen ... Grand Canyon har grävts ut av Coloradofloden.

Grand Canyon i norra Arizona i USA är ett av världens mest berömda geologiska fenomen. Klyftan är mer än 350 kilometer lång, 6–29 kilometer bred och har ett djup på 1,8 kilometer. De enorma dimensionerna gör det svårt att föreställa sig att den lilla floden som vindlar fram på bottnen är upphov till klyftan, men det är faktiskt så, eftersom Grand Canyon har gröpts ur av Coloradofloden.

De flesta forskare anser att klyftan bildats under loppet av fem till sex miljoner år, men nya resultat tyder på att Coloradofloden redan för 17 miljoner år sedan valde det lopp som sedan bildat Crand Canyon. År efter år har vattnet ätit sig ner i jorden, så att Grand Canyon i dag står som ett monument över två miljarder års historia i form av geologiska lager. Lagren består speciellt av sediment, som eroderas lättare än berggrunden. Dessa sediment är upphovet till klyftans dimensioner, och dess trappform kan härledas tillbaka till skillnader i lagrens erosion.

Läs också:

Naturkatastrofer

Forskare löser 100 år gammalt meteormysterium

3 minuter
Super continent
Underjorden

Här bor du om 250 miljoner år

0 minuter
Röntgenbild – radon kan göra dig sjuk
Underjorden

Radon under ditt hus gör dig sjuk

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj