Det djupaste människan har byggt och vistats under marken är cirka 4 000 meter.
Rekordet innehas av guldgruvan Mponeng i Sydafrika. De närliggande gruvorna TauTona och Savuka ligger strax efter med sina cirka 3 900 meter.
Laboratorier och tunnlar sträcker sig ner i djupet

Det kinesiska Jinpinglaboratoriet har byggts i berggrund på 2 400 meters djup, detta för att strålning från rymden inte ska påverka deras vetenskapliga studier.

Med sina 57 kilometer är Gotthardbastunneln världens längsta tunnel. På den djupaste platsen ligger tunneln 2 300 meter under marken.
Till skillnad från prestigekampen om att bygga världens högsta byggnad handlar gruvornas strävan mot djupet helt och hållet om att följa guldådrorna nedåt så länge det lönar sig.
Tryck och värme utmanar byggnationen
På 4 000 meters djup har gruvarbetarna cirka 12 000 ton berg per kvadratmeter ovanför sig. Trycket är så högt att gruvgångarna löpande stabiliseras med stålarmerad sprutbetong.
När en gruvgång inte längre behövs fylls den igen med sten och betong, så att den inte rasar och startar en katastrofal dominoeffekt.
En annan utmaning är att berget på 4 000 meters djup är cirka 70 grader varmt. För att temperaturen ska bli dräglig måste därför en särskild flytande isblandning hela tiden pumpas ner i gruvgångarna.