Hur djup är världens djupaste grotta?

Var ligger den djupaste grottan och har grottforskare lyckats nå dess djupaste punkt?

Den djupaste grottan vi känner till är den 2 212 meter djupa Veryovkina, som ligger i Georgien. Grottan upptäcktes redan 1968, då forskare från dåvarande Sovjetunionen nådde 115 meter ned i den och insåg att den hade förgreningar som sträckte sig ännu djupare.

År 1983 utforskade en ny rysk expedition en av förgreningarna, som förde dem 440 meter ned under jord.

Efter millennieskiftet har fler expeditioner följt i deras spår, inte bara i Veryovkina, utan också i de andra djupa grottorna som finns i området.

Jorden

Världens djupaste grottor ligger i bergsmassivet det nordvästra hörnet av Georgien (gul ring), nära Svarta havet.

© Shutterstock

Världens fyra djupaste grottor ligger faktiskt i Georgien. Den näst djupaste är Kruberagrottan, som för ned grottforskarna 2 199 meter under jord.

Denna grotta är däremot 5,5 kilometer längre än Veryovkinagrottan, vilket betyder att nedstigningen relativt sett är mindre brant. Det är de branta passagerna som försvårar jobbet för grottforskarna, som måste använda samma utrustning som bergsbestigare för att komma ned i grottan och – inte minst – upp igen.

Bottnen nåddes 2017

År 2017 nådde en rysk expedition ledd av Pavel Demidov bottnen av Veryovkina, där grottan förgrenas vidare i små, labyrintiska gångar. Det kan därför inte uteslutas att en del av dem leder till ännu större djup.

De djupa grottorna har bildats av grundvatten, som under årtusenden har skurit sig ned genom den kalkhaltiga berggrunden.

Grotte

Årtusendens genomströmning vatten har skurit djupa skrevor i Veryovkinagrottan, som grottforskarna måste använda bergsbestigarutrustning för att forcera.

© Petr Lyubimov

Från borrhål som skapats av människan har vi lärt oss att grundvatten kan nå ned till nästan sju kilometers djup, och därmed är det också möjligt att det kan finnas grottor som går lika djupt.

LÄS ÄVEN: Världens största sjö