Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Underjorden

Hur bildas en ökenros?

På en semester i Egypten köpte jag en ökenros i en basar. Hur uppkommer dessa mineralstrukturer?

Ökenrosor bildas på samma sätt som kalkavlagringarna i en tvättmaskin – genom så kallad kemisk utfällning. I ett geologiskt perspektiv bildas de blomliknande klumparna av gips eller kalcit med det samma – det tar bara några årtionden.

Inte desto mindre har man i Saudi-Arabien grävt fram ökenrosor på nästan en meter ur sanden. I låglänta ökenområden nära kusten sipprar salthaltigt havsvatten genom den sandiga marken och in i avlagringar.

Här koncentreras vattnets innehåll av olika ämnen efter hand som vattnet förångas. När koncentrationen blir tillräckligt stor, börjar dessa ämnen att fällas ut mellan de små sandkornen.

Vattenståndet stiger och sjunker med årstiderna och nästa gång vattenytan når ner till den långsamt framväxande ökenrosen, fälls det ut lite mer material på dess yta.

Ofta växer avlagringarna runt sandkorn som även de blir en del av ökenrosen. Att resultatet får en form som påminner om en ros är emellertid en ren tillfällighet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj