Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Diamanter visar jordens inre gräns för liv

Det kolkretslopp som livet är en del av sträcker sig som längst 660 kilometer ned under jordens yta.

Shutterstock

Analyser av diamanter visar för första gången hur djupt livet sätter sina spår på vår planet.

Allt liv på jorden ingår i det så kallade kolkretsloppet. Växter och djur byggs upp av kol, dör och bryts ned till kol igen, som hamnar i jorden och på havsbotten.

Kolet dras ned ned i jordens inre när de tektoniska plattorna trycks in under varandra och kommer upp till ytan igen genom vulkanutbrott.

De djupaste diamanter är mest sällsynta

Men hur djupt kolet dras ned har hittills varit okänt. Svaret kom forskare från University of Alberta i Kanada fram till genom att analysera olika varianter av kol, syre och kväve i diamanter.

Diamanter från jordens nedre mantel (orange) bildas av kol som inte har ingått i det kolkretslopp som jordens liv är en del av.

© Mark Garlick/SPL, Shutterstock & The Granger Coll./Ritzau Scanpix

De flesta diamanter bildas i jordens övre mantel, ned till 250 kilometers djup. Väsentligt mer sällsynta är diamanter från djupare lager och de mest sällsynta och dyrbara är de så kallade superdiamanterna, varav några bildas i den nedre manteln på drygt 660 kilometers djup.

Analyserna visade att grundämnena i diamanter från den sistnämnda gruppen aldrig har varit i kontakt med jordytan. Det innebär att det kolkretslopp som allt liv är en del av sträcker sig som längst 660 kilometer ned från jordens yta.

En av världens mest berömda diamanter, Hope Diamond, är en så kallad superdjup diamant som bildades i jordens nedre mantel. Den är ovärderlig, men är enligt uppgift försäkrad för 250 miljoner dollar.

© The Granger Coll./Ritzau Scanpix

Upptäckten ger geologerna ny kunskap om hur mycket kol som kan deponeras i jordens inre, samt en bättre förståelse för kretsloppets inflytande på klimatfluktuationer.

Läs också:

Underjorden

7 underverk som skapats av naturen

2 minuter
Underjorden

Krafter från jordens inre utvidgar Atlanten

3 minuter
Underjorden

Varför är jordens inre så varmt?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj