Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför är jorden röd i tropiska trakter?

Jag har ofta undrat över att jorden är röd i tropikerna. Varför är det så?

Shutterstock

Jord är slutresultatet av nedbrytningen av det som en gång var fast berg. Bara det finns tillräckligt med tid till förfogande, kommer kemiska, fysikaliska och biologiska processer gradvis att utveckla ett lager av jord ovanpå den fasta berggrunden.

Klimatet är avgörande för jordbildningen, då det sätter ramen för samspelet mellan de kemiska och biologiska processer som bryter ned stenmaterialet. Färgen på jordenbestäms av de mineral som den innehåller.

Järnoxider färgar jorden röd

Röd jord beror på ett högt innehåll av järnoxider, som är roströda. Röd jord finner man i varma, fuktiga områden, där de har utvecklats från bergarter som är rika på järn.

Tropikernas djupröda jord kallas laterit och har utvecklats under miljoner år. I de tropiska lateritjordarna har i stort sett alla silikatmineral, som utgör huvuddelen av de flesta bergarter, omvandlats så att bara järnoxider och aluminium finns kvar.

Näringsfattiga jordar

Under tidernas gång har så mycket vatten passerat genom jorden att alla lösliga mineral lakats ur. Därför är dessa jordar näringsfattiga.

Jordar i tempererade områden innehåller ofta ett tjockt lager rikt på organiskt material, och utvecklingen av jorden är i balans med urlakningen av näringsämnen. Det gör att jorden kan odlas i många år, medan tropikjord bara kan odlas intensivt i ett fåtal år.

Läs också:

Vulkaner

Vulkaner är ventiler för vår hetsiga jord

11 minuter
Klimatförändringar

Klimatets tickande bomber

12 minuter
Underjorden

Var får jorden sin färg från?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj