Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

7 geologiska underverk som sticker ut

Pyramider och tempel bleknar i jämförelse när vår planet är på humör och får tid och utrymme att skapa chokladberg, jättekristaller och gigantiska trottoarer.

Dave Stamboulis/Getty Images

Kalk bildar vita badkar

Kalk, syre och tid har bildat kritvita badkar i Pamukkale i sydvästra Turkiet. Det sura vattnet flödar fram ur klipporna. När koldioxid, CO2, förångas ur vattnet stelnar den lysande vita kalken i badkarsliknande formationer.

Shutterstock

Satellitbild lurade forskare

Till en början trodde forskare att "Afrikas öga", Guelb Er Richat, hade skapades genom ett meteoritnedslag, men senare studier har visat att så inte var fallet. I dag anser geologer att fenomenet har skapats av trycket från magma underifrån, varefter jordskorpan har spruckit i runda cirklar.

Worldsat Int/Science photo library

Lava skapar gigantiska trappformationer

40 000 sexkantiga stegstenar bildades vid Giant's Causeway på Irland när lava strömmade in i en flodbädd, kyldes ned och stelnade. Under processen sprack basalten (en vulkanisk bergart) och skapade håligheter mellan pelarna.

De Agostini/Getty Images

Vassa spetsar skyddar orörd natur

En platå som korsas av djupa raviner och flera meter höga knivar av kalksten pryder Tsingy de Bemaraha på Madagaskar. Området har bildats av kollapsade underjordiska grottor i kombination med monsunregnet, som har urholkat kalkstenen ovanifrån.

Chien Lee/Minden Pictures

Torrlagda kullar sticker upp i landskapet

Konformade kullar reser sig från ett i övrigt platt och grönt landskap på ön Bohol på Filippinerna. Kullarna är 30-120 meter höga och härstammar från ett cirka 40 miljoner år gammalt korallrev som har höjts, torkat ut och eroderat under de tropiska väderförhållandena.

Shutterstock

Slipad gulröd sandsten har blåsts ur klippan

Sandstenen är tydligt skiktad i olika färger i Antelope Canyon i delstaten Arizona i USA. För 185 miljoner år sedan blåste sand runt och skapade formationerna. Graden av rött varierar med innehållet av hydratiserad hematit - även kallat rost.

Dave Stamboulis/Getty Images

Stabil miljö skapade jättekristaller

Jordens största kristaller är flera meter tjocka och långa som lastbilar. De finns i grottan Cueva de los Cristales, 300 meter under marken i norra Mexiko. Kristallerna består av mineralet selenit, en genomskinlig form av kalciumsulfat - eller i dagligt tal gips.

Javier Trueba/MSF/Science Photo library

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj