Shutterstock
Smarta hundar

Tronskifte: Ny hundras kan skryta med att vara världens smartaste

I en stor studie av 13 hundrasers intelligens gör en del nykomlingar entré i toppen – men även en gammal bekant.

Tack vare dess bakgrund som vallhund, dess rykte om att vilja arbeta hårt och att den är bra på att följa kommandon, har tidigare studier upprepade gånger utsett border collien till världens smartaste hund, vilket vi har också har skrivit om nyligen.

Men nu blåser det nya vindar i hundgården, enligt en studie genomförd av en grupp finska forskare från Helsingfors universitet.

Belgisk malinois

Belgisk malinois var den hund som totalt sett klarade de olika testerna bäst. Den fick dock låga poäng i det så kallade cylindertestet, där det gäller att få fatt på ett hundkex som har placerats inuti en metallcylinder och därefter en genomskinlig cylinder.

© Shutterstock

Med mer än 1 000 hundar av 13 olika raser har forskarna utfört den mest omfattande studien av hundars intelligens hittills.

Tankeverksamhet och kommandon

Hundarna testades i tio grenar, varav sju hade kognitiv inriktning och tre testade djurens förmåga att lyda och utföra uppgifter.

"De flesta raser har sina styrkor och svagheter. Labradorer är exempelvis bra på att läsa av sina ägare och ta emot instruktioner", säger Ph.D. Saara Junttila från Helsingfors universitet, till The Telegraph.

Den populära hundrasen fick dock inte tillräckligt höga poäng på skalan för att ta sig in bland de smartaste av sina artfränder.

Nya hundar på prispallen

Efter de tio testerna stod det klart att den sammanlagda tredjeplatsen gick till den tyska rasen hovawart, sen medelstor hund som har använts som vakt- och spårhund, medan andraplatsen gick till den tippade vinnaren, border collien.

Belgisk Malinois, som klarade sig bäst av alla, är en aktiv och snabb vallhund som är mycket lik schäfern.

Den är aktiv, alert och kvick, och stod i en klass för sig själv när det gällde att lyda och lösa problem i olika miljöer. Rasen används ofta som vakthund, men även som spårhund av polis.