Greg W. Rouse
promachocrinus fragarius

Tjugoarmat havsdjur hittat nära Antarktis

Forskare har undersökt havsbottnen nära Antarktis och hittat en ny art med tjugo armar och små klor längst ut på tentaklerna. Och så har den fått namn efter en frukt.

Har du sett Ridley Scotts film Alien från 1979, så minns du kanske de skrämmande "ansiktskramarna", som hoppar upp och kniper sig fast i ansiktet på rymdresenärerna?

Föreställ dig sedan att varelserna har tjugo armar med små tentakler med små klor längst ut och som lever flera hundra meter under havsytan nära Antarktis.

Det är vad en grupp australiska och amerikanska forskare har hittat efter att ha undersökt flera arter, som har hittats under ett antal forskningsexpeditioner under åren mellan 2008 och 2017.

Den nyligen upptäckta arten har fått det officiella namnet Promachocrinus fragarius, från latinets "fragum" som betyder jordgubbe, men har mer inofficiellt fått det poetiska namnet "den antarktiska jordgubbesjöliljan".

Liknar en jordgubbe

Det namnet fick arten därför att forskarna tycker att den ser ut som en jordgubbe när de små tentakelliknande trådarna, även kallade cirri, plockas bort. Det gjordes när forskarna undersökte det märkliga djuret närmare.

"Vi har plockat bort många av dessa cirrier, så att man kan se delarna som de sitter fast vid och det som då kommer fram liknar en jordgubbe", förklarar Greg Rouse, professor i marinbiologi vid University of California, San Diego, för Insider.

Längst ut på tentaklerna sitter små klor som den antarktiska jordgubbesjöliljan använder till att hålla sig fast på havsbottnen.

Det nyupptäckta havsdjuret hör till den djurklass som heter sjöliljor – även kallade Crinoidea – som även omfattar sjöstjärnor, sjöborrar, sjögurkor med flera arter.

Promachocrinus fragarius – plockad

Det är när de små tentaklerna plockas bort från kroppen som den antarktiska jordgubbesjöliljan liknar – ja, en jordgubbe.

© Greg W. Rouse

Forskarna har beskrivit den antarktiska jordgubbesjöliljan i en artikel i tidskriften Invertebrate Systematics, där de förklarar att man tidigare bara kände till en art av antarktiska liljestjärnor : Promachocrinus kerguelensis.

Det nya havsdjurets tjugo armar kan vara ojämna, fjäderliknande lemmar och en del kan bli upp till åtta centimeter långa.

Arterna kan variera i färg från purpur till mörkröd.

Den antarktiska jordgubbesjöliljan lever på mellan 20 till 2 000 meter djup och själva arten klassificerades efter att djurets dna hade undersökt, vilket gjorde det möjligt att skilja den från andra Promachocrinus-arter.

Under expeditionerna upptäckte forskarna även tre andra nya arter som påminner i den antarktiska jordgubbesjöliljan och som forskarna nu är upptagna med att undersöka.