I början av maj månad beskrev flera medier hur en grupp med tre späckhuggare angrep och till slut sänkte en båt i Gibraltar sund utanför den spanska kusten mitt i natten.
Besättningen ombord berättade efteråt hur två mindre späckhuggare skakade rodret bakifrån, medan en större späckhuggare rammade sidan av fartyget med full kraft.
Och denna episod är bara en av många.
Sedan maj månad år 2020 har det enligt Atlantic Orca Working Group registrerats upp emot 505 fall av ovanlig kontakt mellan späckhuggare och båtarna i området. I ett av fem fall ledde kontakten till att fartygen förhindrades att segla vidare och tre av båtarna till och med sjönk.
Nu berättar bland andra vetenskapsmediet LiveScience om en ny episod, i vilken en grupp späckhuggare har uppträtt på ett sätt som helt har avvikit helt från deras vanliga mönster.
I de allra flesta fall förlorar de så kallade mördarvalarna intresset för båtarna och simmar därifrån efter att ha förstört rodret. Men under ett angrepp som ägde rum nyligen förstörde en grupp späckhuggare rodret på ännu en segelbåt, men sedan fortsatte valarna att jaga båten tills den kom i hamn med hjälp av en bogserbåt.
Den ovanliga episoden är bara en av 18 späckhuggarattacker på båtar utanför Spaniens sydkust i maj månad i år, men det första fallet i vilket tandvalarna fortsatte sin jakt efter att båten hade förstörts.
Försökte jaga bort dem
I en vittnesberättelse på sin blogg och i en intervju med Daily Mail beskriver den engelska segelbåten April Boyes, som var ombord på båten, hur hon och resten av besättningen upptäckte späckhuggarna omkring klockan 21.30 på kvällen den 24 maj.
Därefter stängde de av motorn och började kasta rep och sant överbord i ett försök att avleda havsdjurens uppmärksamhet.

Späckhuggarens ikoniska svartvita färger fungerar som kamouflage och gör det svårt för bytesdjur att registrera fienden innan det är för sent.
Fakta om späckhuggaren
- Latinskt namn: Orcinus orca.
- Storlek: Beroende på kön blir späckhuggaren normalt 6–8 meter lång och väger 3,5–6 ton. Den största späckhuggaren någonsin mätte dock knappt tio meter och vägde inte mindre än tio ton.
- Livslängd: I naturen kan hanar bli upp till 60 år, medan honor kan bli ända upp till 90 år. Späckhuggare i fångenskap kommer inte i närheten av den åldern.
- Topphastighet: Späckhuggaren kan simma i upp till 56 km/h.
- Livsmiljö: Större delen av världen – både kustnära områden och på djupt hav.
- Kännetecken: Svart och vit med en karakteristisk grå fläck vid den bakre ryggfenan. Späckhuggarens färger fungerar som kamouflage. Dess övervägande svarta rygg gör det exempelvis svårt för bytesdjur att se den om de befinner sig vid havsytan och tittar ned i det mörka djupet. Den övervägande vita buken har samma effekt för bytesdjur på havsbottnen tittar upp mot den ljusa havsytan. Späckhuggaren har den största ryggfenan bland alla havsdjur. Hos hanarna kan den mäta upp till 180 centimeter. Fenan är ibland böjd och en teori går ut på att det beror på nedbrytning av kollagen till följd av exponering för varm luft. Den böjda fenan är vanligt förekommande bland späckhuggare i fångenskap och dessa späckhuggare är ofta exponerade för varm luft på grund av föreställningar och cirkuskonster de gör på land.
Ändå gick det, enligt henne, inte lång tid innan späckhuggargruppen började attackera båtens roder.
"Efter att späckhuggarna hade fortsatt att attackera rodret i en timme var det helt förstört. Sedan började det komma in vatten i båten", skriver hon bland annat.
Därför skickade besättningen ut ett nödanrop, vilket ledde till att de bogserades in i hamnen i Barbate in Cádiz och späckhuggarna fortsatte att följa efter båten.
Flera teorier
I en studie publicerad i tidskriften Marine Mammal Science 2022 försökte forskare kategorisera några av de ovanliga kontakterna mellan späckhuggare och fartyg.
En av upptäckterna var att majoriteten av attackerna gjordes mot segelbåtar och katamaraner, och att den genomsnittliga längden på fartygen var tolv meter. Det kan jämföras med att en fullvuxen späckhuggare blir upp till 9,5 meter lång.
Så här jagar späckhuggaren
Späckhuggaren jagar i flock och använder sig av olika jakttekniker. Och jakten sker inte bara i vatten. Det har hänt att späckhuggaren avsiktligt låter sig strandas för att få tag på en vilande säl.

Förvandlar fiskstim till smörgåsbord
Genom att blås bubblor och plaska med stjärtfenorna i riktning mot fiskstim tvingar späckhuggarna fiskarna att samlas i en klunga. När fiskarna är inträngda i ett hörn plockar späckhuggarna ut fiskarna ur klungan.

Krossar sälars räddningsplanka
När späckhuggaren får syn på en säl på ett isflak går den till attack mot bytesdjurets räddningsplanka. Rovdjuret krossar isflaket med hjälp av sin nos, så att sälen till slut hamnar i vattnet.

Kastar sig upp på land
Inte ens på land kan sälar och sjölejon känna sig trygga. Mördarvalen är känd för att avsiktligt låta sig strandas för att hugga in på sjölejon och sälar som vilar längs kusten.
Forskare vet ännu inte med säkerhet varför det ovanliga beteendet har börjat spridas bland tandvalarna.
Men en teori är att det har uppstått en ny "fluga" bland späckhuggarna – som har spridits bland undergrupper i delfinfamiljen.
En annan teori är att attackerna kan vara resultatet av en traumatisk upplevelse mellan en späckhuggare och en båt, och att resten av gruppen nu tar efter en artfrände i området.
Inga människor har kommit till skada under dessa ovanliga möten.