Søren Fournais är en av Europas bästa matematiker. Nu ska han lösa gåtan med ett mystiskt kvantfenomen: ”Kaffemaskinen blir ett centralt verktyg.”
De kommande fem åren ska professorn och toppmatematikern Søren Fournais brottas med ett gåtfullt kvanttillstånd som förutsades redan på 1920-talet av Einstein och Bose och som fortfarande vållar forskare världen över huvudbry.

Søren Fournais intresse för kvantmekaniska ekvationer började redan i gymnasiet, då han upptäckte att kvantmekaniken är en källa till det som han kallar fantastiska problem: ”Det finns så många saker att jobba med. Det ligger i spänningsfältet mellan matematik, som är spännande att nörda ner sig i och lagom abstrakt, och fysik, som ligger relativt nära verkligheten”, säger han.
”Tänk dig en sådan där spektakulär OS-invigning där en enorm massa människor plötsligt blir en enhet och utför samma rörelser, helt synkroniserat som en flock starar. I mycket speciella och märkvärdiga fall sker det även i atomernas värld.”
”Då rör det sig om en miljon atomer, som allihop ingår i samma kvanttillstånd och därmed agerar synkront”, säger matematikprofessor Søren Fournais vid Köpenhamns universitet.
Den danske toppmatematikern och forskaren försöker ge en konkret, verklighetsnära bild av ett oerhört komplicerat och gåtfullt kvantfenomen, som kan uppstå när man kyler vissa atomer till temperaturer nära absoluta nollpunkten.
Då övergår atomerna till en sorts kollektiv kvantvåg, eller ett atommoln, som fungerar som en enda sammanhängande organism där materien varken är fast, flytande, gas eller plasma, utan i det närmaste ett helt eget aggregationstillstånd.