Shutterstock
Dreng slår smut

Så här ser den optimala smörgåsstenen ut

En studie visar att du faktiskt ska välja bort de platta stenarna om du vill briljera med det mest spektakulära kastet.

Om du vill imponera på vännerna med det perfekta kastet, så visar en ny studie att du inte nödvändigtvis måste satsa på en tunn, flat sten.

Tack vare en avancerad matematisk modell har forskare nämligen kommit fram till att tyngre, ojämna stenar hoppar bättre på vattnet än sina platta artfränder.

Mer exakt så rör de sig högre upp i luften när de väl har kastats i väg längs vattenytan.

"Testa med en potatisformad sten. När man kastar en tyngre sten kan det ofta blir extra kul", säger Dr. Ryan Palmer, som är matematiker vid University of Bristol i Storbritannien.

Formen är avgörande

Tillsammans med sin kollega, professor Frank Smith vid University College London, har Dr. Ryan Palmer räknat ut att det finns ett samband mellan stenars vikt, deras böjning samt deras förmåga att hoppa fram på vattenytan.

Är stenen tillräckligt rund kommer till skillnad från andra tyngre stenar att slungas i väg av vattnet, i stället för att sjunka till bottnen.

Skälet är att den med sin potatisform hela tiden träffar vattnet i olika lägen, vilket skapar ett tryck som till slut hjälper till att skicka stenen vidare på sin väg över vattnet.

"Tyngre stenar har en tendens att kastas högt upp i luften en enda gång, till skillnad från lättare stenar som ofta hoppar ett par gånger på vägen", förklarar Palmer och tillägger:

"Det är faktiskt ganska tillfredsställande när man lyckas."

Denna studie kan, förutom knepen för att bli bättre på att kasta macka, enligt The Guardian även lära forskare mer om hur is ansamlas på flygplansvingar, samt vilka krafter som är inblandade när flygplan landar på vatten.