Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Råämnen

Varför finns det så mycket olja i Mellanöstern

Större delen av världens oljereserver finns i Mellanöstern. Varför finns det så mycket olja just där?

Råolja har bildats av alger och växter, som levde för minst 100 miljoner år sedan. I det område där Mellanöstern ligger var förhållandena perfekta. Där låg det förhistoriska Tethyshavet, till vilket floder förde ut massor med organiskt material i det varma vattnet, där det sjönk. Bottenlagren växte visserligen bara med 0,1 millimeter om året, men eftersom sedimenteringen pågick i cirka tio miljoner år, byggdes det upp tjocka lager av vad geologerna kallar källbergarter. Dessa består i regel av lersten, kalksten och skiffer, som innehåller två till fem procent organiskt material. När källbergarter begravs under yngre avlagringar, stiger temperatur och tryck, och då bildas gas och olja. Dessutom innehåller området många geologiska strukturer, till exempel tjocka saltlager, som hindrar oljan från att slippa ut. När Tethyshavet försvann, kom det mesta av oljan att ligga på land, så att den är lättillgänglig. Paradoxalt nog kan området kring Persiska viken vara ett av de ställen på jorden, där stora fynd fortfarande väntar. Eftersom det redan finns gott om olja i området, har man inte gjort tillnärmelsevis lika noggranna undersökningar där som på andra platser på jorden.

Läs också:

Deepwater Horizon in flames
Råämnen

Miljökatastrof: Oljan forsade ut

3 minuter
Underjorden

7 underverk som skapats av naturen

2 minuter
Kød i petri skål i laboratorie
Klimatförändringar

Nu kan du snart äta koldioxidbiffar

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj