Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur mycket vatten finns på jorden?
© Photo by Matt Hardy on Unsplash
Naturen - Råämnen

Hur mycket vatten finns på jorden?

Man hör ofta om bristen på dricksvatten,men hur stora är våra reserver av vatten på planeten? Hur mycket av det kan man dricka?

När man står och tittar ut över oceanen verkar den oändlig. I själva verket har vi emellertid mindre vatten till vårt förfogande än vad de flesta människor kan föreställa sig.

Tänker man sig att man tog den totala mängd vatten som finns på jorden och gjorde en kula av den skulle kulan ha en diameter på mindre än 1400 kilometer, vilket illustreras med datorgrafik till höger. I denna kula ingår allt vatten – från oceaner, sjöar, floder och underjorden samt det vatten som är bundet i snö och is och det som finns högt uppe i atmosfären.

Dessvärre är det endast en bråkdel av detta vatten som går att dricka, eftersom den största delen utgörs av saltvatten. Om man samlar ihop det sötvatten som bland annat finns i floder och sjöar blir det en kula som är endast 62 kilometer i diameter – vilket är för litet för att man skall kunna se den på illustrationen. Sextiotvå kilometer motsvarar ungefär avståndet mellan Stockholm och Uppsala.

Visserligen är dricksvattnet en resurs som ständigt förnyas. Genom det naturliga kretsloppet med regn och avdunstning återbildas reserven av färskvatten kontinuerligt. På grund av en allt lägre grundvattennivå, ökande befolkning samt en allt värre förorening är det emellertid idag ont om dricksvatten på många platser i världen. I synnerhet i Afrika och Mellanöstern är vatten en bristvara och problemet växer.

Enligt vissa FN-prognoser kommer det redan 2025 att bli svårt att skaffa rent dricksvatten till hälften av befolkningen. En möjlighet är naturligtvis att avsalta havsvatten så att det blir till dricksvatten. Det är emellertid en mycket kostsam process som snabbt gör att priset på vatten överstiger priset på olja.

Läs också:

Råämnen

Varför finns det så mycket olja i Mellanöstern

1 minut
boreplatform, gasafbrændning
Råämnen

Fråga oss: Varför står det alltid upp en låga från oljeplattformarna?

0 minuter
Råämnen

Ingenjörerna varnar: Sanden håller på att ta slut

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj