Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Svart olja

Hur bildas olja?

Jag har hört att olja bara bildas i ett oljefönster. Vad är det egentligen?

Olja bildas av alger

Oljan i berggrunden bildas ofta från alger, men innan algerna blir till olja krävs ett antal speciella omständigheter.

Oljebildning kräver två saker. För det första måste organiskt material begravas i ett syrefritt sediment. Sediment är vad som finns kvar efter olika stenarters nedbrytning. Om det finns syre, finns det nämligen även djur, som bryter ned det organiska materialet, vilket förhindrar att olja bildas. För det andra måste organiska material utsättas för både tryck och värme. Det sker genom att ytterligare sediment lagras ovanför.

Oljebildning med hjälp av den geotermiska gradienten

Geologerna talar om ett oljefönster när omvandlingen av organiskt material ligger mellan 90 och 120°C, då omvandlingen är som störst. Oljefönstret beror därmed på den så kallade geotermiska gradienten. Den geotermiska gradienten berättar hur mycket temperaturen stiger när man kommer ned till 100 meters djup under marken. För att bilda olja måste gradienten ligga mellan 1,8°C och 5,5°C per 100 meter. Den tunga råoljan bildas vid lägst temperatur och tryck, exempelvis 40°C på 1000 meters djup.

När oljan väl har bildats måste den förflyttas till en annan bergart, eftersom de bergarter som kan bilda olja är mycket massiv lersten och skiffer, som oljan inte kan pumpas ut ur. Olja är emellertid lättare än den omgivande stenmassan och förflyttar sig därför mot markytan. För att undvika att oljan avdunstar måste den porösa bergarten dock ha ett lock, exempelvis ett lerlager.

Hur utvinner man olja?

Olja utvinns som råolja från jorden med hjälp av stora borr, som finns på borrplattformar ute på havet. Den olja som borras upp kallas råolja och kan inte användas i befintlig form. Råoljan måste först raffineras på ett raffinaderi, där råoljan omvandlas till den olja vi använder till bensin, diesel och eldningsolja.

Läs också:

Kød i petri skål i laboratorie
Klimatförändringar

Nu kan du snart äta koldioxidbiffar

3 minuter
Underjorden

7 underverk som skapats av naturen

2 minuter
Hur mycket vatten finns på jorden?
Råämnen

Hur mycket vatten finns på jorden?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj