Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

boreplatform, gasafbrændning
Naturen - Råämnen

Varför står det alltid upp en låga från oljeplattformarna?

Jag har ofta undrat över varför det alltid står en låga upp från oljeplattformar. Är det inte ett ganska stort slöseri med värdefull energi?

Gaser utvinns tillsammans med oljan

Både olja och gas bildas av dött organiskt material, som legat begravt i jorden i miljontals år. På grund av det höga tryck som råder på två-fyra kilometers djup, finns det alltid gas närvarande i en oljeficka. När olja pumpas upp på plattformen, sjunker trycket så mycket att gasen sipprar ut. Det är precis det samma som sker, när man öppnar en läsk, och kolsyran bubblar upp ur vattnet som koldioxidgas. Av tekniska och säkerhetsmässiga skäl kan den uppumpade oljan inte transporteras i fartyg eller rörledningar utan att först ha befriats från sitt gasinnehåll.

Borrplattformar bränner gasen

Innehåller oljan stora mängder gas, kan denna skickas genom rörledningar till land och utnyttjas. Är det däremot frågan om små gasmängder, kan den i en del fall användas som energikälla på plattformen. Av säkerhetsskäl är man emellertid ofta tvungen att bränna gasen, till exempel om den innehåller giftiga gaser. Ibland ”återanvänder” man gasen. Det sker till exempel om trycket i underjorden sjunker så mycket att det är svårt att pumpa upp oljan. I sådana fall kan ingenjörerna öka trycket i oljefickan genom att pressa tillbaka gasen igen tillsammans med vatten.

Läs också:

Deepwater Horizon in flames
Råämnen

Miljökatastrof: Oljan forsade ut

3 minuter
Underjorden

7 underverk som skapats av naturen

2 minuter
Råämnen

Sjunker inte marken ihop, när vi pumpar upp olja?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj