Hur utvinns palmolja?
Den vanligaste palmsorten för palmolja är den afrikanska oljepalmen (Elaeis guineensis), som trivs bäst i våta jordarter.
En oljepalm kan bli upp till 30 meter hög och bär fruktklasar bestående av 1500–2000 frukter.
Varje fruktklase kan väga upp till 50 kilo och efter att planteringen av träd tar det två till fyra år innan man får sin första skörd.
Rå palmolja (CPO), röd palmolja och palmfett utvinns ur den mittersta delen av fruktväggen – den orange-gula mesokarpen.
Palmkärnolja (PKO) utvinns däremot ur fruktens vita kärna.
Mängden palmolja som kan utvinnas ur frukterna uppskattas till cirka 10–15 procent av fruktens vikt.
Palmolja kräver stora arealer
Oljepalmer odlas kommersiellt i plantagesystem med 120–150 oljepalmer per hektar, vilket ger varje oljepalm en areal på 66–83 kvadratmeter.
Med en global årlig produktion på 75 miljoner ton palmolja lägger plantagerna därför beslag på enorma mängder mark.
År 1961 behövdes det 3,6 miljoner hektar mark till hela världens oljepalmproduktion, och 2017 hade behovet ökat till 21,4 miljoner hektar.
Om alla globala oljepalmplantager skulle placeras i Sverige, skulle de 1961 täcka nästan hälften av Götaland. År 2017 skulle däremot närmare hälften av Sverige användas till plantagerna.
Föreställ dig att gå från Trelleborg i söder ända upp till Örnsköldsvik i norr, och det enda du ser under hela resan är plantager med oljepalmer.
Palmolja är svårt att ersätta
Om palmolja skulle förbjudas skulle det enligt en del forskare medföra flera konsekvenser.
Palmoljan måste ersättas och produktionen av andra oljor från exempelvis raps, sojabönor, solroskärnor eller sheasmör skulle därför öka markant.
Den omställningen kan leda till ett ännu större miljöavtryck än palmoljans, eftersom oljepalmen är den oljegröda som producerar mest olja i förhållande till den använda landarealen.
Dessutom kommer många mindre samhällen att förlora sin försörjning om oljepalmen förbjuds.
Därför finns nu ett större fokus på att göra palmoljeproduktionen med hållbar.
En del initiativ går ut på att certifiera palmolja utifrån olika hållbarhetskriterier, medan andra inriktar sig på att utnyttja restprodukter och avfall från industrin som en hållbar energikälla.
Palmbiomassa kan exempelvis användas i pyrolys (torr destillation), förgasning, förbränning och flytande processer för att generera energi.
Forskare från Wageningen University och International Livestock Research Institute arbetar även med att optimera plantager för att utvinna mer olja per hektar.
I sin forskning omnämns att 40 procent av den globala produktionen kommer från mindre plantager, och om man optimerade skörden skulle det förhindra att ytterligare fyra–sex miljoner hektar mark i tas i bruk för oljepalmplantager i framtiden.
Forskare undersöker också klimateffekten av biobränslen, bland annat hydrogenererad vegetabilisk olja, även kallad HVO100. Det finns HVO100-varianter med palmolja, rapsolja, solrosolja, slaktavfall och råtallolja.
Är palmolja hälsosamt?
I grund och botten är palmolja betydligt sämre för klimatet än kroppen.
År 2018 träffades ett antal vetenskapliga experter i Madrid för att identifiera fördelar och nackdelar med palmolja.
De drog slutsatsen att:
- Ett måttligt intag av palmolja som en del av en normal, hälsosam kost utgjorde ingen hälsorisk
- Palmolja ökade inte risken för cancer
En av de stora hälsofördelarna med palmolja är att den är relativt fast vid rumstemperatur och därför kan smöras ut. Av den anledningen behövs det inget tillsatt väte i oljan (i en process som kallas ”hydrogenering”) för att den ska kunna användas som margarin, och det eliminerar ohälsosamt transfett ur ekvationen.
Palmoljan är dock fast vid rumstemperatur eftersom den innehåller relativt många mättade fettsyror – cirka 50 procent. Det är bättre än både palmkärnolja och kokosolja (som har cirka 85 procent mättade fettsyror) men fortfarande betydligt högre än de 14 procent som finns i olivolja.
Mättade fettsyror leder till högre kolesterolnivå och befaras öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Men palmolja innehåller också viktiga antioxidanter som bekämpar ansamlingar av oönskade ämnen i kroppen. Palmolja är särskilt rikt på E-vitamin, vilket är viktigt för immunsystemet och cellernas förmåga att kommunicera med varandra.
En matsked palmolja innehåller:
- Kalorier: 120
- Proteiner: 0 gram
- Fett: 14 gram
- Kolhydrater: 0 gram
- Fibrer: 0 gram
- Socker: 0 gram