Särskilt gömställe
De små glasliknande djuren gömmer nämligen 89 procent av sina röda blodkroppar i levern, så att de blir i genomsnitt mellan 34 till 61 procent mer genomskinliga när de sover.
Detta upptäckte forskare med hjälp av en speciell bildteknik, som kan följa de röda blodkropparnas väg runt i ådrorna på den lilla varelsen med hjälp av laser. När molekylerna absorberar ljuset från lasern, frisätter de ljudvågor som forskarna använder till att kartlägga grodornas kroppar – så kallad fotoakustisk avbildning.
Levern, som är inkapslad i en sorts påse, som hjälper till att göra den mer transparent, växer 40 procent i storlek för att få plats med de alla extraceller. När grodorna sedan är stressade eller vakna rinner alla de röda blodcellerna ut i resten av kroppen igen.
Borde vara dödligt
Det mest chockerande för forskarna är att grodorna inte dör av manövern. Hos de flesta ryggradsdjur skulle det leda till blodproppar, om alla de röda blodcellerna samlades på en plats.
Blodproppar kan vara livshotande för människor och därför tror forskarna också att läkarvetenskapen kan dra nytta av att upptäcka exakt hur grodorna på ett säkert sätt samlar in och frisätter majoriteten av sina blodkroppar i och från samma lilla organ. Det är nämligen en av de hemligheter vi inte känner till ännu.