Shutterstock
Glasgrodor

Ovanligt trick gör grodor osynliga

De genomskinliga glasgrodorna kan gömma 89 procent av sitt blod när de sover. Och det borde vara omöjligt.

När de små glasgrodorna somnar i träden i den syd- och centralamerikanska djungeln blir deras små kroppar helt transparenta, så det är nästan bara de små, bankande hjärtana som framträder på de ljusgröna bladen.

De flesta genomskinliga djuren lever i vatten och producerar varken molekylen hemoglobin eller röda blodceller och därför är glasgrodornas kamouflagetrick så uppseendeväckande – på gränsen till det omöjliga.

Nu har forskare vid New Yorks American Museum of Natural History avslöjat hemligheten, som ligger djupt inuti organen på de trädlevande groddjuren.

Förmågan att dra in blod från kroppen får de små glasgrodorna att nästan bli osynliga på de gröna bladen. Som här, där en grupp glasgrodor sover på ett blad.

© Jesse Delia

Särskilt gömställe

De små glasliknande djuren gömmer nämligen 89 procent av sina röda blodkroppar i levern, så att de blir i genomsnitt mellan 34 till 61 procent mer genomskinliga när de sover.

Sovande glasgrodor

Med hjälp av en speciell bildteknik, i vilket ljusvågor omvandlas till ljudvågor, kunde forskarna följa de röda blodcellernas väg runt i kroppen på de små groddjuren. Till vänster är en sovande glasgroda med majoriteten av sitt blod gömt i levern. Till höger är en glasgroda under bedövning med blod i hela kroppen.

© Junjie Yao, Duke University

Detta upptäckte forskare med hjälp av en speciell bildteknik, som kan följa de röda blodkropparnas väg runt i ådrorna på den lilla varelsen med hjälp av laser. När molekylerna absorberar ljuset från lasern, frisätter de ljudvågor som forskarna använder till att kartlägga grodornas kroppar – så kallad fotoakustisk avbildning.

Levern, som är inkapslad i en sorts påse, som hjälper till att göra den mer transparent, växer 40 procent i storlek för att få plats med de alla extraceller. När grodorna sedan är stressade eller vakna rinner alla de röda blodcellerna ut i resten av kroppen igen.

Glasgroda

Glasgrodornas hjärta, lever och matsmältningssystem är inpackade i en speciell säck som gör det lättare att för grodorna att kamouflera sig.

© Jesse Delia

Borde vara dödligt

Det mest chockerande för forskarna är att grodorna inte dör av manövern. Hos de flesta ryggradsdjur skulle det leda till blodproppar, om alla de röda blodcellerna samlades på en plats.

Blodpåsar med olika blodgrupper
© Shutterstock

Läs också:

Blodproppar kan vara livshotande för människor och därför tror forskarna också att läkarvetenskapen kan dra nytta av att upptäcka exakt hur grodorna på ett säkert sätt samlar in och frisätter majoriteten av sina blodkroppar i och från samma lilla organ. Det är nämligen en av de hemligheter vi inte känner till ännu.