Nyfödd giraff är tydligen den enda i sitt slag i hela världen

Det är mer än 60 år sedan man senast såg en så ovanlig giraff.

Den nyfödda giraffkalven är redan två meter hög och det är inget egentligt fel på den. Men den är ändå totalt olik de andra djuren.

© Brights Zoo

Naturen har på ett genialt sätt utrustat vissa djur med förmågan att kamouflera sig och smälta in helt med sina omgivningar.

Kamouflage är en evolutionär anpassning som hjälper djuren att dölja sig för rovdjur eller att själva bli mer effektiva jägare.

Ibland kan genetiska mutationer dock sätta käppar i hjulen och skapa ovanliga variationer av djurens kännetecknande färger och mönster.

Och det är just det som har hänt med ny giraffkalv, som har kommit till världen i Brights Zoo i Tennessee, USA: Den lilla idisslaren har nämligen inga fläckar.

Inte setts på mer än 50 år

Enligt Brights Zoo är denna enfärgade giraff för närvarande den enda man känner till i hela världen.

Den senaste giraffen utan fläckar föddes 1972 i Tokyo, men lever inte längre. Giraffer kan bli upp till omkring 25 år gamla.

Djurparken berättar dessutom att den bruna giraffen redan är två meter hög.

Fläckarna har inte enbart ett kamouflerande syfte

De flesta giraffer lever på gräsområden och i öppna skogsområden i Östafrika.

Deras prickiga päls hjälper till att kamouflera deras kroppar mot den östafrikanska vegetationen, men fungerar också som ett behårat ventilationssystem.

Se videon med den enfärgade giraffen här:

Varje fläck har ett system av blodkärl under sig som fungerar som ett termiskt fönster, som tillåter frisättningen av giraffens kroppsvärme.

Man tror att de mörka fläckarna hjälper till att reglera deras värme, därför att det sitter stora svettkörtlar under dem.

Varje mönster är unikt och forskarna tror att de ärver delar av mönstret från sina mödrar.

Den fläcklösa giraffen är en viktig påminnelse om giraffbeståndets kritiska utveckling enligt Tony Bright, som är direktör för Bright Zoo, där giraffen föddes.

"Att vår mönsterlösa giraffunge har blivit en internationell nyhet har riktat en välbehövd strålkastare på räddningen av giraffer. Vilda giraffbestånd håller sakta med säkert på att dö ut. Bara under de senaste tre årtiondena har vi förlorat 40 procent av bestånden", berättar Tony Bright.