Vilt väder fångat på film

Forskarna kan dokumentera att många väderfenomen blir vanligare och våldsammare. Och det är inte bara ren teori. Över hela världen har privatpersoner och professionella filmat vädret, när det löper amok.

crazy weather

På Fijiöarna drar en tropisk cyklon genom gatorna och sliter av hustaken. I Phoenix i USA rullar en flera kilometer hög stoftstorm in över staden. Och i East Creek i Australien förvandlas en parkeringsplats till en swimmingpool för bilar.

Vattenånga är extremvädrets motor

Vädret blir allt mer extremt. Forskarna i FN:s klimatpanel, IPCC, kan visa att regnen blir kraftigare, torkperioderna längre och cyklonerna våldsammare.

Fenomenet beror med all sannolikhet på att vi pumpar upp mer koldioxid i atmosfären, vilket får temperaturen att stiga. Högre temperatur ger mer vattenånga och just vattenånga är motorn i det vilda vädret.

Det blir ännu vildare

Prognoserna säger också att de flesta väderfenomen blir ännu vildare. Medan människor över hela jorden rustar sig mot ett allt mer fientligt klimat, fångas många av vår tids väderhändelser på video. Vi har samlat ett urval av de intressantaste. Se dem härnedan!

Läs mycket mer om vädret som löper amok i den stora artikeln i Illustrerad Vetenskap 6/13, som du kan ladda ned genom att använda knappen här.

Se videoklipp

Tornado

Video

Tropisk cyklon

Video

Stoftstorm

Video

Extremt regn

Video

Översvämning

Video

Torka

Video