Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Naturkatastrofer

Vad är De fem stora?

Vilka naturkatastrofer har varit de mest förödande i jordens historia?

Forskarna betecknar i allmänhet fem katastrofer under urtiden som de värsta i jordens 4,6 miljarder år långa historia. Geologerna räknar med att det sammanlagt har inträffat ett dussin katastrofer, som har medfört massdöd bland jordens djur och växter. Det är emellertid i synnerhet ”De fem stora” som forskarna intresserar sig för. Tre av De fem stora var speciellt ödeläggande. Den första inträffade för 438 miljoner år sedan, då en väldig ismantel bredde ut sig över landmassorna. Jorden kyldes av och isen band vattnet, så att vattenståndet i haven sjönk. Vid den tidpunkten fanns det ännu inget liv på marken utan bara i havet, där hälften av alla djur och växter dog ut. För 245 miljoner år sedan kastade våldsamma vulkanutbrott upp enorma mängder damm, giftiga gaser och lava där Sibirien nu ligger. Solens strålar kunde inte tränga igenom atmosfären, och en period med kallt klimat följde. En stor del av jordens liv kunde inte klara av denna enorma förändring, och 90 procent av havens djur och 70 procent av landdjuren dog ut. Livet blommade upp igen, men för 65 miljoner år sedan slog en meteor på kanske en mil i diameter ned i havet utanför Mexico med 75000 kilometer i timmen – kraften motsvarar fyra miljarder Hiroshimabomber. Hälften av allt liv på jorden, däribland alla dinosaurier, försvann under den långa vinter som sänkte sig över jorden.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj