Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Tsunami

Varför suger tsunamis bort vatten?

Jag har läst att innan den stora tsunamin drabbade Asien sögs vattnet ut från stranden. Vilka mekanismer gör att vattnet försvinner?

En tsunamiutlöses oftast till följd av ett jordskalv i havet, då jordens kontinentalplattor förskjuts. Skalvet medför att hela havsbottnen reser sig i ett plötsligt ryck, och rörelsen trycker vattnet uppåt i ett stort område av havet. Den bula av vatten som uppstår skapar en serie vågor med mycket stor längd, det vill säga långt avstånd från den ena vågtoppen till nästa. Ute på öppet hav är varje vågs energi utsträckt över en flera hundra kilometer lång sträcka, så att vågen bara är cirka en halv meter hög och reser sig så lite att man knappast upptäcker den ombord på ett fartyg. I denna form kan tsunamin färdas flera tusen kilometer genom havet nästan utan att förlora någon energi, eftersom friktionen är ytterst begränsad. När vågen närmar sig land, bromsas tsunamin i takt med att havsdjupet blir mindre. Våglängden förkortas samtidigt, och det koncentrerar vågens kraft på ett allt smalare stycke hav. Det får tsunamin att växa, och eftersom vågen blir högre, kräver den mer vatten under sig. Det suger den till sig från havet bakom och framför vågtoppen, där vattennivån blir lägre. På havet syns det nästan inte alls att vattennivån sjunker, men vid kusten blir resultatet att vattnet på mycket kort tid drar sig tillbaka från stranden. Vågen bryter, när höjden blir en sjundedel av längden. Det är emellertid inte alltid den bryter dramatiskt och förvandlas till en mur av vatten. Om havsbottnen sluttar tillräckligt långsamt, beter havet sig i stället som ett stort badkar, som rinner över.

Läs också:

Naturkatastrofer

Nordens Atlantis överlevde tsunami under stenåldern

3 minuter
Tsunami

Tsunami kan drabba USA när som helst

15 minuter
Tsunami
Tsunami

Hur uppstår en tsunami på havet?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj