2004 Tsunami, Indonesia

Tsunami - Vad är det och hur uppstår den?

De flesta minns jordskalvet i Indiska oceanen 2004. Det utlöste en dödsvåg som dundrade in utmed flera olika kuster i Asien och förstörde allt i sin väg. Sedan dess har flera stora flodvågor drabbat världen. Men vad är en tsunami och hur uppstår den? Lär dig mer om en av de farligaste naturkatastroferna här på sidan.

Vad är en tsunami?

Tsunami är japanska och betyder egentligen ”hamnvåg”. I själva verket är det dock en havsvåg, som utlöses av en kortvarig men kraftig störning av havsbottnen – oftast ett jordskalv.

En tsunami har hög utbredningshastighet på stora havsdjup och kan uppnå hastigheter på 950 km/h vid ett djup på cirka 7000 meter och ha en våglängd på upp till 200 kilometer. På djupt vatten är våghöjden dock sällan mer än en krusning. På grunt vatten avtar hastighet och våglängd, medan våghöjden ökar.

Vågor

När tsunamin närmar sig kusten, byter den karaktär och kan inte längre behålla sin långa våglängd på grund av det minskade havsdjupet. De enskilda vågorna bildar en mur av vatten, som väller in mot kusten, samtidigt som de trycks på bakifrån av fler vågor, som gemensamt som ett ”vågtåg” får våghöjden att växa nästan explosivt.

Det enorma trycket på vattnet kan i vissa fall i det närmaste suga bort vattnet från stranden, vilket hjälper till att bygga upp vågen till 30 meters höjd eller mer. En 30 meter hög våg som träffar kusten med 30–40 km/h kan ställa till med oerhört svåra skador långt in i landskapet. Ett vågtåg består vanligtvis av två till tre vågor.

Tsunami in Thailand 2004

Tsunamien i 2004 spredte død og ødelæggelse på ca. ti procent af Jordens overflade. Den er dermed en af de værste katastrofer i historien.

Hur uppstår en tsunami?

De flesta tsunamier utlöses av jordskalv ute till havs. När havsbotten skakar under ett skalv sätts hela vattenmassan ovanför i rörelse och det kan i vissa fall leda till att en tsunami utlöses.

En tsunami åtskiljer sig från de vågor som vinden skapar genom att det är en svängning som påverkar hela vattenmassan. En tsunami kan även bildas vid ett meteoritnedslag eller om en bergssida glider ned i havet.

På öppet hav märks en tsunami inte särskilt – vågen är sällan mer än en halv meter hög och den rör sig förbi i cirka 700 kilometer i timmen, ungefär i samma hastighet som ett passagerarflygplan.

Tsunamin 2004 massförstörelse

Banda Aceh i Indonesien var nära på epicentret för jordskalvet i Indiska oceanen 2004 där den förödande tsunamin utlöstes. Enligt officiella siffror omkom cirka 160 000 indonesier vid katastrofen.

© Shutterstock

Tsunamier förlorar ingen energi

Tsunamier förlorar nästan ingen kraft när de rör sig ute till havs och den höga hastigheten gör att de innehåller stora mängder energi som utlöses när tsunamin når fram till grunt vatten.

Väl där kan flodvågen resa sig och bilda en lodrät mur av vatten på tolv meter, ibland ännu högre.

Tsunamier förekommer främst i Stilla havet eftersom jordbävningar är vanliga där, men kan bildas överallt i havet och även i sjöar.

Världens högsta tsunami

Den största tsunamin som man känner till drabbade Lituya Bay i Alaska, USA, i juli 1958 efter ett stenras. Vid det tillfället sköljdes träd ned från berget på drygt 500 meters höjd!

Evakueringsskylt vid tsunami i Thailand

På Phuket i Thailand har det efter tsunamin 2004 kommit upp evakueringsskyltar.

© Shutterstock

Olika tsunamier

Tsunamier indelas i tre grupper Tsunamier delas in i tre grupper: lokala, regionala och så kallade teletsunamier.

  • Lokala tsunamier har en förstörelseradie på upp till 100 kilometer och utlöses i regel av jord- eller bergskred eller iskalving. De är förhållandevis vanliga i utsatta områden.

  • Regionala tsunamier är avgränsade händelser, som sprider förödelse inom den bassäng där tsunamin har fötts, i regel inte på avstånd över 1000 kilometer.

  • Teletsunamier är kraftiga tsunamier, som korsar både bassänger och oceaner – ibland flera gånger. Teletsunamier är förhållandevis ovanliga.

Var uppstår det flest tsunamier?

Hårdast drabbade av tsunamier är kusterna runt den så kallade ”Ring of fire”, som är beteckningen för en mycket jordskalvsaktiv zon i norra Stilla havet.

Det finns även exempel på tsunamier som orsakats av undervattensskred, meteoritnedslag, vulkanutbrott och iskalvning.

Läs också:

Tsunami

Fråga oss: Är det möjligt att varna för tsunamier?

1 minut
Tsunami

Varför suger tsunamis bort vatten?

0 minuter
Tsunami

Tsunami utplånade Nordens Atlantis

1 minut

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!