Tsunami utplånade Nordens Atlantis

En rik stenålderskultur som kallades Doggerland och låg i havet mellan Danmark och England försvann när en jätteskred under vattnet utanför Norges kust skickade iväg en mördarvåg i ögruppens riktning.

Tidigare låg en rikt område av öar i Doggers bankar mellan Danmark och England som översköljdes av havet.

© Nasa

För 8 200 år sedan utlöstes en gigantiskt undervattenslavin av lera från Norges kontinentalsockel. Den gled 1 000 kilometer, ut mot mitten av Atlanten, under det så kallade Storeggaskredet.

Skredets yta var lika stor som Island och skapade en jättetsunami, liknande den mur av havsvatten som drabbade Sydostasien 2004.

Doggerland inrymde tusentals invånare

Tsunaminsköljde upp på både Norges och Storbritanniens kuster, men det var speciellt på ett ställe som befolkningen upplevde vågen som världens undergång: Ögruppen Doggerland mellan Danmark och England.

Strax efter den sista istiden gjorde Doggerland det möjligt att gå från kontinenten till de brittiska öarna, men i takt med att isen smälte och havet steg hamnade stora delar av området under vatten.

När Storeggaskredet inträffade var Doggerland dock fortfarande en rik stenålderskultur med flera tusen invånare.

Fem meter hög våg översvämmade allt

Men den tiden hade passerat då den minst fem meter höga vågen sköljde in över öarna och satte allt under vatten.

Forskarna vet ännu inte hur stor del av befolkningen som överlevde, men arkeologiska utgrävningar har visat att ingen någonsin vände tillbaka.

Storeggaskredet utlöste en tsunami som var så våldsam att forskarna har hittat spår av den hela 80 kilometer in i landet i Skottland och på 20 meters höjd över havet på Shetlandsöarna.

En liknande händelse skulle kunna hända igen, men det först om flera tusen år då en ny istid återigen har byggt ett tjockt och instabilt lager av sten, grus, lera och sand på kontinentalsockeln.