Jordskalv i juletid skickar tsunami mot land

Havsbotten skälver tidigt söndag morgon den 26 december 2004. En upp emot 30 meter hög tsunami reser sig ur Indiska Oceanen och färdas mot femton länders kuster. Ingen är förberedd på havets dödliga kraft.

Tsunami 2004 18/2014 teaser

Strax före klockan åtta på söndagsmorgonen den 26 december 2004 skakar ett kraftigt jordskalv havsbotten utanför den indonesiska ön Sumatra.

Skalvet sätter oceanens enorma vattenmassor i rörelse och i loppet av några få timmar har en tsunamiförvandlat de paradisiska omgivningarna intill det turkosblå havet till helvetet på jorden.

Tsunamin slukar allt i sin väg

Upp emot 30 meter höga flodvågor väller in över land och slår omkull allt och alla. I loppet av några få timmar han en tsunami gjort cirka 1,3 miljoner människor hemlösa och 230 000 personer har omkommit.

Tsunamin sprider död och ödeläggelse på cirka tio procent av jordens yta och är därmed en av historiens värsta katastrofer.

Läs ögonvittnesskildringar från katastrofen och få förklaringen på hur en tsunami uppstår och hur det kunde gå så fruktansvärt illa den julen för tio år sedan: