Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tsunami

Hur uppstår en tsunami på havet?

Jag har hört att det kan bildas gigantiska flodvågor ute på havet, så kallade tsunamis. Hur uppstår de?

Shutterstock

De flesta tsunamis utlöses av jordskalv under vattenytan. När havsbottnen skakas av ett skalv sätts hela vattenmassan ovanför i rörelse, och det kan i en del fall leda till att en tsunami uppstår.

En tsunami skiljer sig från de vågor som vinden skapar genom att vara en svängning i hela vattenpelaren. En tsunami kan också bildas vid ett meteornedslag, eller om en bergssida rasar ned i havet.

På öppet hav märker man knappt en tsunami, då vågen sällan är mer än en halv meter hög och passerar med cirka 700 kilometer i timmen, ungefär samma fart som ett passagerarflygplan.

Tsunamin förlorar nästan ingen hastighet under vägen, och just på grund av den höga farten innehåller den massor av energi, vilken utlöses på lågt vatten. Här kan flodvågen resa sig till en lodrät mur med 12 meters höjd, ibland mer.

Tsunamis förekommer särskilt i Stilla Havet, då jordskalv är vanligast där, men de kan uppträda i alla hav och till och med i sjöar. Den största tsunami man känner till drabbade Lituya Bay i Alaska i juli 1958 efter ett bergsskred. Här sköljdes träd som växte 500 meter upp på bergsidan bort!

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj