70 meter hög tsunami hotar att krossa norskt samhälle

En spricka gnager sig in i ett norskt fjäll. Förr eller senare kommer berget att ge efter och en 70 meter hög tsunami kommer att resa sig och rasa mot samhället Geiranger.

Bølgen1

En 600 meter lång spricka äter sig allt längre in i Åknesfjället i Norge. Det gör klippan så instabil att hela bergsidan förr eller senare kommer att störta i fjorden med ett fall på 900 meter.

När skredet sker kommer det att utlösa en gigantisk tsunamisom kommer att dränka samhällen på vägen.

Video

Trailern för den norska katastroffilmen Bølgen (2015) visar hur en tsunami kan sluka samhället Geiranger.

Därför bevakar geologer berget, som är världens mest övervakade potentiella naturkatastrof.

Dygnet runt-bemanning ska förhindra tsunami

150 miljoner ton sten är på väg att utlösa Norges största naturkatastrof som bland annat kommer att dränka samhället Geiranger.

Därför övervakas berget och den hotande naturkatastrofen dag och natt med känslig mätutrustning för att rädda Geirangers 250 invånare och tusentals turisters liv.

Varje år besöker cirka 700 000 turister den vackra, men tsunamihotade, fjorden, bland annat ombord på kryssningsfartyg. Foto: Fantefilm Fiksjon

På berget har övervakningsteamet har installerat webkameror, väderstationer, seismiska sensorer, geofoner, borrhål, radar, mätstationer, gps:er, laser och teleskopskaft.

De mäter allt från regn och vint till djupa underjordiska skakningar och avslöjar minsta lilla rörelse i fjället.

Tsunamin är oundviklig

Hotet från Åknes leder fram till en naturlig fråga: Går det att förhindra katastrofen?

Svaret är nej – det är bara möjligt att skjuta upp den.

Senare studier visar att en del av den så kallade glidplanen – det område i berget där rörelsen är störst – ligger ovanför grundvattennivån.

Det är problematiskt, för om grundvattennivån stiger på grund av med nederbörd kommer Åknes att bli ännu mer instabilt.

Tio minuters tsunamivarsel

En av metoderna för att skjuta upp katastrofen och stabilisera det porösa berget är att konstant pumpa upp vatten från fjällets djup med hjälp av grundvattenspumpar som för ut vattnet från fjället ut i fjorden.

Skulle det ske, att skredet plötsligt sätter igång, dröjer det bara tio minuter innan miljontals ton av sten och jord träffar fjorden och en tsunami drabbar samhället.

Det mest sannolika är förhoppningsvis att invånarna i Geiranger varnas flera dagar i förväg om att katastrofen är på väg mot deras hem.

Tsunamin är ett resultat av naturlig nedslitning

Skredet på Åknes är inte bara oundvikligt, det är också helt naturligt eftersom kontinenternas rörelser sliter ned fjället. Läs hela historien om dödsfjället Åknes i vår stora artikel: