Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tsunami

Tsunami våg

Tsunamier skapar kaos

En tsunami är ett naturfenomen som uppstår till följd av antingen jordbävning, bergskred, vulkanutbrott eller meteoritnedslag. Tsunami betyder ”hamnvåg” på japanska. År 2004 skakade en enorm jordbävning havsbottnen i Indiska oceanen. De oerhörda krafterna utlöste en ödeläggande tsunami, som färdades från epicentrumet i mer än 800 kilometer i timmen och rullade in över flera asiatiska länder med vågor som var över 30 meter höga. 230 000 människor omkom och flera städer lämnades i ruiner på bara ett par timmar. Tsunamier kan uppstå när som helst och vetenskapen arbetar med att kunna förutsäga och förvarna om framtida katastrofer i tid. Gå på upptäckt i vårt arkiv och lär dig mer om tsunamier.

Tsunami drabbar stad
© Shutterstock

Tsunamier suger undan vattnet

Tsunamier uppstår oftast på grund av underjordisk aktivitet, som får tektoniska plattor att pressas mot varandra. Det frisätter en enorm energi som sätter havet i rörelse. På öppet hav ser man bara en liten våg, men under ytan döljer sig väldiga krafter.

Vågen når ända ned till havsbottnen och kan vara flera hundra meter bred. Under ytan kan den färdas med upp till 1000 kilometer i timmen och bromsar in först när den når grundare vatten vid fastlandet. Där minskar hastigheten till 30–40 kilometer i timmen, men den ökade pressen från tsunamins framfart suger undan vattnet från stranden och skapar vågor som kan nå en höjd på över 30 meter.

Tsunami boj
© Shutterstock

Vetenskapens kamp mot tsunamier

Sedan 1948 har det funnits varningssystem i Stilla havet. Systemet består av finkänsliga tryckmätare som är uppsatta på havsbottnen. De fångar upp tryckförändringar som kan varsla om en tsunami. Mätningarna skickas med satellit till varningscentraler över hela världen, där forskare analyserar dem och gör riskkalkyler.

År 2004 drabbade en tsunami Indonesien bara ett par minuter efter att jordbävningen hade skakat havsbottnen. I det fallet hade varningssystemet inte gjort någon skillnad, men det kunde ha gett människor i andra länder tid att fly. Därför har många länder i dag investerat i moderna system, som kan skydda dem mot tsunamier.

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj