Tornado and green sky

Är himlen verkligen grön före en tornado?

Forskare har mätt ljusets våglängder under kraftiga oväder som tornador.

Särskilt våldsamt väder, inte bara tornador, sägs ge upphov till en grön himmel, och mätningar av ljusets våglängder som forskarna har gjort under våldsamma oväder understödjer faktiskt tesen.

Gemensamt för de väderfenomen som utlöser en grönaktig himmel är att moln av stor optisk täthet följer med fenomenet, och de är troligen även orsaken till det gröna skenet.

Det vita solljuset är en blandning av alla färger. På vägen genom atmosfären sprids solljuset åt alla håll, men färgerna fördelas inte lika effektivt.

Blått sprids mest, och därför är himlen i regel blå. När solen står lågt på horisonten, till exempel i solnedgången, är ljusets väg längre, och det blå ljuset sprids så mycket att det nästan försvinner. Rött och gult sprids däremot mindre och tränger därför bättre igenom.

Står solen lågt samtidigt som dess ljus blockeras av ett regnmoln, till exempel i samband med en tornado, försvinner de blå, gula och röda färgerna, så att bara grönt är kvar. Beroende på storleken av molnets droppar, som sprider ljuset olika, kan ljuset också bli gult eller blått.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: