Den bäst övervakade eventuella katastrofen
Övervakning av fjällpartiet Veslemannen visar att det har skett många och stora rörelser i och med omfattande nederbörd de senaste fem åren, vilket har resulterat i upprepade evakueringar av invånarna i Rauma-området.
Men det är inte den enda platsen i Norge, där flera ton tunga berg hotar att krossa hela städer. Det finns tre andra fjäll – som övervakas dygnet runt – och som anses befinna sig i hög risk för fjällskred.
Det är handlar om Hegguraksla, Nordnesfjellet respektive Åknes. Det sistnämnda är sannolikt världens bäst bevakade potentiella naturkatastrof.
Tsunamin ligger på lur
Åknes, som också ligger i fylket Møre og Romsdal, kan kanske i dag, kanske i morgon eller kanske om tio år släppa ned 150 miljoner ton berg från 900 meters höjd mot djupet av Sunnylvsfjorden.
Enligt flera dator- och skalmodeller skulle det resultera i en fatal, 70 meter hög flodvåg, som helt kommer att skölja bort staden Geiranger från kartan.
De omkring 250 invånarna ska dock underrättas i god tid. Förhoppningsvis. Seismiska sensorer har oavbrutet sina känsliga blickar riktade mot fjällets inre. Webbkameror, radar, lasermätare och teleskopstänger rapporterar om minsta lilla utslag.
Och geologer har ett konstant fokus på den 600 meter långa och 20 meter djupa sprickan, som gapar allt större. På sin ställen ökar avståndet med upp till 15 centimeter om året.
Det beror på att fjället vilar på så kallade glidytor. Åknes glidytor har uppstått därför att den vanligaste fjällbergarten, gnejs, är nedsliten och porös på 100 meters djup. Det minskar friktionen, vilket ökar risken för att Åknes jordmassor på den lutande bergsterrängen ska störta i fjorden.
Fjällskredet är oundvikligt. Den fråga som forskare inte kan besvara är: När?