Så överlever du 3 gigantiska katastrofer

Vet du vad du ska göra när en atombomb får dina trumhinnor att vibrera, eller om ett muterat mördarvirus knackar på dörren i ditt villaområdet? Vi har samlat vetenskapens överlevnadstips för de stora katastroferna.

Katastrofeguide

1. KÄRNVAPENKATASTROF

ATOMBOMBEN FÅR STORSTÄDER ATT SMÄLTA BORT

Vad händer?

Atombomben är med goda skäl världens mest fruktade vapen. Effekterna är en kombination av brinnande inferno, en explosiv tryckvåg och dödliga radioaktiva strålar.

Har du oturen att uppleva en atombomb på 15 000 ton TNT – som den USA släppte över Hiroshima i Japan 1945 – måste du befinna dig mer än en kilometer från det ställe där bomben detonerar för att inte smälta eller få i dig en dödlig dos radioaktiv strålning.

Även ett par kilometer bort från bomben kommer alla byggnader att förstöras när luften utvidgas av värme och skapar en tryckvåg som sprider sig snabbare än ljudet.

Vad gör du?

Om du är ute när smällen hörs ska du titta bort och kasta dig på marken till tryckvågen är över. Därefter ska du söka skydd i en solid byggnad, stänga fönster och eventuell ventilationsanlänggning.

Det är bäst om du kan befinna dig i en källare bakom tjocka väggar av tegel, betong eller jord. Stanna där inne i minst nio dagar och håll dig uppdaterad om situationen via exempelvis tv och radio.

2. SUPERVULKAN

GIFTGASER KVÄVER ALLT LIV

Vad händer?

Glöm allt om lava - om supervulkanen Yellowstone i USA får ett utbrott kommer den att lägga ett tjockt täcke av aska över hela kontinenten 1 600 kilometer från vulkanen.

Innan askan faller till marken kommer flera miljoner ton askpartiklar och giftiga gaser att virvla upp till ett enormt, paraplyformat moln och fylla luften med partiklar som bildar en kvävande cementliknande blandning i våra lungor.

Supervulkaner är namnet på de vulkaner som vid ett utbrott spyr ut mer än 1 000 kubikkilometer aska och lava.

Vad gör du?

Är du i närheten när en supervulkan tömmer sin magmakammare gör du bäst i att ta dig därifrån så fort som möjligt. Vid ett utbrott sprider sig dödlig aska i en hastighet av 16-72 kilometer i timmen.

Det är också en bra idé att få tag i andningsmasker som filtrerar bort små skadliga partiklar samt skydda dina ögon och din hud.

Den goda nyheten är att forskarna anser att en supervulkan kommer att varna oss åtminstone ett år innan den får ett utbrott.

3. PANDEMI

200 MILJONER BLÖDER IHJÄL

Vad händer?

Förr spred sig inte sjukdomar snabbare än vad vi kunde resa till häst. Men i dag kan ett mördarvirus ta sig till till kontinenter över hela världen på några få dagar med hjälp av globala flygresor och myllret på en flygplats.

En pandemi är en sjukdom som snabbt och överraskande sprider sig över stora delar av världen. Forskarna antar att nästa pandemi är en influensa. Viruset är särskilt farligt när en variant från djur, till exempel fågel eller svin, smittar människor.

Attackerar en fågel- och en människoinfluensa samma cell kopieras deras dna samtidigt och kan på så sätt kombineras till ett nytt virus som utnyttjar de farligaste egenskaperna hos bägge influensorna.

Vad gör du?

Om ett mördarvirus bryter ut i närheten av dig ska du se till att hosta och nysa i en engångsnäsduk eller i ärmen – inte i handen. Du ska tvätta dina händer ofta med varmt vatten och tvål eller sprit och inte dela personliga ägodelar som handdukar, lakan eller tandborste med någon.

Se till att rengöra ytor som dörrhandtag, bord, leksaker, tangentbord och toaletter ofta. Undvik dessutom närkontakt med smittade och håll dig borta från andra om du själv blir sjuk.