flood sensors

Sensorer varnar för översvämningar

Ett Internetbaserat varningssystem kan slå larm, om det finns risk för översvämning. Information kan läsas i real time på en iPad.

I takt med klimatförändringarna faller det allt mer regn, vilket ger översvämningar. Även om man på flera håll kan skydda sig med till exempel vallar, är det mycket svårt att förutsäga när en vall kollapsar. Detta skall ett internationellt konsortium, med deltagande av bland andra Siemens, göra något åt.

Projektet kallas UrbanFlood och blir ett Internetbaserat varningssystem, som kan utvärdera information från bland annat vallar och fördämningar. Informationen samlas in av en lång rad sensorer, som registrerar vattennivå, temperatur och fuktighet i vallen – faktorer som talar om för experterna hur nära vallen är att kollapsa. Genom att man matar in dessa parametrar i ett nyutvecklat datorprogram, kan systemet automatiskt slå larm vid risk för översvämning.

De första försökssensorerna är redan på plats i en del av vallen ”LiveDijk” i den holländska staden Eemshaven nära Groningen. För att systemet skall ha maximal effekt måste det operera utan tidsfördröjning, och denna del av projektet är redan en framgång, då informationen kan avläsas i realtid på en iPad.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: