nb_u08 Draught

Megatorka kan lamslå USA

Efter att ha granskat årsringar och räknat på klimatmodeller förutser klimatologer hos NASA att USA om några få år drabbas av den värsta torkan på 1000 år.

19 februari 2015 av Carsten Nymann

Runt år 1200 kollapsade den mytomspunna Anasazi-kulturen i Mexiko och sydvästra USA, då en hemsk torka ödelade befolkningens livsmiljöer.

Men torkan som bland annat avfolkade byggnadskomplexet Pueblo Bonito, bleknar i jämförelse med den torka som centrala och sydvästra USA har att se fram emot inom de närmaste 50-100 åren.

Torka blir historiens värsta

Klimatologer hos rymdorganisationen NASA har jämfört årsringsdata från 1100-1200-talet med moderna klimatmodeller och har kommit fram till att USA med 85 procents sannolikhet kommer drabbas av en megatorka före år 2100.

“Framtidens torka kommer sannolikt bli värre än vad någon har upplevt i hela USA:s historia", säger NASA:s Benjamin Cook, som har publicerat sina resultat i tidskriften Science Advance.

Torka har redan drabbat Kalifornien

En megatorka kännetecknas vid att den varar mer än ett decennium. Enligt Cook kommer framtidens torka på grund av globalt stigande temperaturer vara i minst 35 år.

I vissa områden av USA som t.ex. staten Kalifornien har invånarna redan fått en försmak på framtiden med ett rekordtorrt och -varmt 2014.

Läs också: Drönare blöter ner torkdrabbat Kalifornien

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: