Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

I katastroffilmen “2012" kokar jordens inre, vilket får skorpan att spricka.

© SONY PICTURES // CLAUS LUNAU
Naturen - Naturkatastrofer

Kan jordens kärna koka som i katastroffilmen “2012”?

Katastroffilmen “2012” målar en trovärdig bild av hur världen skulle se ut om jordens kärna kokade. Men scenariot är inte realistiskt, eftersom jordens kärna i värsta fall skulle smälta, men inte kunna nå upp till en tillräckligt hög temperatur för att koka.

Om jordens kärna kunde koka är återgivningen i "2012" ett trovärdig: Jordskorpan spricker, oceanerna flyter ihop och kontinenterna smulas sönder.

Men kokningen skulle öka värmeströmmen från centrum av jorden tusentals gånger, så att jorden i bokstavlig bemärkelse skulle brinna under oss.

Kokning definieras som snabb förångning av vätska till gas. En vätskas kokpunkt beror på det tryck som vätskan utsätts för i sina omgivningar.

Jordens kärna kan smälta, men inte koka

En kastrull utsätts till exempel för lufttrycket vid jordens yta, som är cirka 1 013 hektopascal. Trycket i jordens kärna ligger emellertid kring 350 gigapascal – det är alltså 3,5 miljoner gånger högre.

Det innebär att jordens kärna troligtvis inte kan koka, det vill säga uppnå den temperatur, vid vilken järn, nickel och svavel omvandlas till gas.

I stället för gas bildas en så kallad superkritisk vätska vid mycket högt tryck och mycket höga temperaturer.

Ultravarma bubblor får skorpan att resa sig

I jordens inre pågår processer som påminner om katastrofen i "2012". Gigantiska bubblor av ultravarmt material stiger upp mot jordskorpan och orsakar förödelse.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj