Shutterstock

Topp 10: Städer som skulle drabbas värst av jordbävningar

Geologerna hade förutsett att Nepal skulle drabbas av en dödlig jordbävning. Huvudstaden Katmandu toppar nämligen forskarnas topp-tio-lista över världens mest jordbävningshotade platser.

1. Katmandu, Nepal: Katastrof hotar isolerad storstad

Risk för kraftigt skalv: 75 procent Potentiell dödssiffra: 69 000

Nepals huvudstad Katmandu har flera gånger drabbats av kraftiga jordbävningar - senast den 25 april, då det fattiga, bergiga landet skakades i sina grundvalar av en jordbävning som mätte 7,8 på Richterskalan. Fler än 3000 människor dog.

Det är inte första gången Nepal drabbas av jordbävning, och enligt geologer är det bara en tidsfråga innan det händer igen - möjligtvis med ännu fler dödsfall som följd.

Risken är stor på grund av att Katmandu ligger nära stora förkastningar, som ofta förorsakar jordbävningar i takt med att den indiska subkontinenten pressar sig in under Asien.

Katmandu är samtidigt en av de mest sårbara storstäderna i världen. Den är inspärrad mellan höga berg och svår att nå med katastrofhjälp – speciellt om stadens flygplats förstörs. Få byggnader är jordbävningssäkra, och experter beräknar att ett skalv med ett richtertal på åtta kommer att göra att uppemot 80 procent av Katmandu jämnas med marken. I så fall kommer de döda räknas i hundratusental.

2. Istanbul, Turkiet: Tusentals dör i ruinerna

Risk för kraftigt skalv: 60 procent Förväntad dödssiffra: 55 000

De flesta byggnader i Istanbul är uppförda utan jordbävningssäkring och kollapsar sannolikt i nästa oundvikliga jordbävning. Experter anser att uppemot en tredjedel av husen i Turkiets största stad kommer att störta samman under ett kraftigt skalv och göra många av stadens 14 miljoner invånare hemlösa.

Den tektoniska platta som största delen av Turkiet ligger på är omgiven av två stora förkastningssystem, nämligen nordanatoliska förkastningen, som passerar bara 20 kilometer från Istanbul, och den östanatoliska förkastningen. De två aktiva förkastningarna medför en särskilt stor risk för att ett kraftigt skalv inom några år kommer att drabba miljonstaden och kosta många tusen människoliv.

3. Delhi, Indien: Husen rasar

Risk för kraftigt skalv: 10 procent Förväntad dödssiffra: 38 000

Tjugo förkastningar löper tätt förbi eller genom Delhi och hotar med skalv. Staden har dock inte upplevt ett våldsamt jordskalvpå länge, så myndigheterna ser risken som hypotetisk. Ett forskarlag påpekar dock att den usla infrastrukturen och bristen på regler för nybyggen kommer att innebära att ett kraftigt skalv kan skada 90 procent av stadens byggnader och kosta 38 000 människor livet.

4. Quito, Ecuador: Fler olyckor väntar

Risk för kraftigt skalv: 15 procent Förväntad dödssiffra: 15 000

Equadors huvudstad, Quito, hotas av många olika naturkatastrofer som jordskred, flodvågor och vulkanutbrott. De kan alla utlösas av ett jordskalv. Även om alla byggnader säkras mot jordskalv, kan katastroferna komma vältrande mot stadens omkring två miljoner invånare från alla håll.

LÄS ÄVEN: Här är världens tio största städer

5. Manila, Filippinerna: Tektonisk aktivitet hotar

Risk för kraftigt skalv: 10 procent Förväntad dödssiffra: 13 000

Filippinerna hamnar högt på listan över de tektoniskt mest aktiva platserna i världen, och landet drabbas ofta av mycket kraftiga jordskalv. Huvudstaden, Manila, har varit förskonad från större skalv de senaste tvåhundra åren, men experter anser att West Valley-förkastningen nära staden snart kommer att orsaka ett stort sådant. Sedan 1600-talet har spänningar byggts upp, och förkastningen har tidigare varit aktiv med cirka 400 års mellanrum.

6. Islamabad, Pakistan: Byggnader vacklar på instabil mark

Förväntad dödssiffra: 12 500

Pakistans huvudstad, Islamabad, vilar på lös grund. I närheten av staden finns fem förkastningar, som alla kan utlösa stora skalv. Byggnader på över ett par våningar kommer därför att störta samman under ett kraftigt skalv.

7. Mexico City, Mexiko: System förvarnar

Trolig dödssiffra: 11 500

År 1985 omkom över 1 0000 människor i Mexico City, och för att undvika en liknande katastrof har staden som den första i världen fått ett varningssystem för jordbävningar.

8. Izmir, Turkiet: Bombarderas med skalv

Förväntad dödssiffra: 11 500

Izmir ligger i en tektoniskt aktiv region. Området har skakats av minst 20 kraftiga skalv de senaste 2 000 åren – senast år 1939. Risken för en stor jordbävning och allvarlig förödelse före år 2060 är förmodligen hela 60 procent.

9. San Salvador, El Salvador: Hängmatta är nödvändig

Förväntad dödssiffra: 11 500

Större skalv är sällsynta i El Salvador, medan små är vardagsmat. San Salvador-dalen kallas faktiskt "Hängmattedalen" på grund av behovet av fritt svävande sovplatser.

10. Jakarta, Indonesien: Instabila trähus kollapsar

Förväntad dödssiffra: 11 000

Om ett allvarligt skalv drabbar Jakarta kommer tusentals hus att rasa. Många bostäder är dåligt byggda, men Jakarta ligger i en seismiskt lugn del av Indonesien, och därför är det ovisst precis hur hotad staden är av ödeläggande jordskalv.