Earthquake engineering

Så kan man skydda sig mot jordskalv

Man kan inte förhindra jordskalv, så för att minimera skadorna måste man försöka konstruera byggnader, som kan motstå skalven.

4 augusti 2011

Denna artikel kommer från bokserien Vetenskapens universum: Man kan inte förhindra jordskalv, så för att minimera skadorna måste man försöka konstruera byggnader som kan stå emot skalven.

Ett jordskalv utlöses alltid plötsligt. Det går därför inte att förvarna, så alla hinner undan i tid. Eftersom flera hundra miljoner människor bor i jordskalvszoner, är bästa alternativet att bygga husen på ett sådant sätt att konsekvenserna minimeras. Den grundläggande idén är att byggnaden skall ge efter utan att kollapsa.

Det löser man genom att använda material som inte är alltför styva, samt genom att bygga på ett fundament som absorberar så mycket energi som möjligt från skalvet. En del konstruktioner har ett nätverk av stötdämpare mellan de bärande elementen.

I sin strävan efter den optimala konstruktionen har man vid universitetet i San Diego byggt en jättelik skakmaskin, som utsätter till exempel vindkraftverk och bostadshus för samma påverkan som jordskalv.

Även el- och gasnät bör skyddas, eftersom kortslutningar och gasläckor ofta leder till svår förödelse.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: