Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earthquake engineering
Naturen - Jordskalv

Så kan man skydda sig mot jordskalv

Man kan inte förhindra jordskalv, så för att minimera skadorna måste man försöka konstruera byggnader, som kan motstå skalven.

Man kan inte förhindra jordskalv, så för att minimera skadorna måste man försöka konstruera byggnader som kan stå emot skalven.

Ett jordskalvutlöses alltid plötsligt. Det går därför inte att förvarna, så alla hinner undan i tid. Eftersom flera hundra miljoner människor bor i jordskalvszoner, är bästa alternativet att bygga husen på ett sådant sätt att konsekvenserna minimeras. Den grundläggande idén är att byggnaden skall ge efter utan att kollapsa.

Det löser man genom att använda material som inte är alltför styva, samt genom att bygga på ett fundament som absorberar så mycket energi som möjligt från skalvet. En del konstruktioner har ett nätverk av stötdämpare mellan de bärande elementen.

I sin strävan efter den optimala konstruktionen har man vid universitetet i San Diego byggt en jättelik skakmaskin, som utsätter till exempel vindkraftverk och bostadshus för samma påverkan som jordskalv.

Även el- och gasnät bör skyddas, eftersom kortslutningar och gasläckor ofta leder till svår förödelse.

Läs också:

ruins after earthquake
Jordskalv

Jordskalv: Ökar antalet jordskalv?

2 minuter
Jordskalv

Vilket jordskalv är det kraftigaste?

2 minuter
Jordskalv 17/2014
Jordskalv

Historiens fem värsta jordskalv

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj