Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Richter magnitude scale
Naturen - Jordskalv

Richterskalan skulle bara användas lokalt

Richterskalan skapad för Kalifornien. Han beskrev det själv som något av en slump att hans namn knöts till mätningen av jordbävningar.

Richterskalan skapad för Kalifornien

Han beskrev det själv som något av en slump att hans namn knöts till mätningen av jordbävningar. 1927 arbetade Charles Richter (1900-85) på sin doktorsavhandlning i teoretisk fysik, när hans handledare på CalTech berättade att det fanns en ledig tjänst på Seismologiska Laboratoriet. Var han intresserad? Det var Richter och han fick jobbet som mest bestod av rutinuppgifter, såsom att registrera de jordbävningar som seismograferna spårade i Kalifornien.

En dag övervägde han om man inte kunde skapa en måttstock för jordbävningarnas styrka i förhållande till varandra. Det resulterade i Richterskalan som presenterades 1935. Ursprungligen hade han tänkt sig att den bara skulle användas lokalt i Kalifornien men den spred sig snabbt till seismologer världen över, och med det följde berömmelsen.

Han hade skapat skalan i tätt samarbete med sin kollega, Beno Gutenberg. Men denne var så skygg inför att ge intervjuder att det var Richter som trädde fram och därför fick sitt namn knutet till skalan.

Ingen övre gräns på Richterskalan

Skalan är logaritmisk med grundtal 10. Det vill säga att jordbävningens styrka multipliceras med tio för varje steg på skalan. En jordbävning med styrkan 4 är alltså tio gånger kraftigare än ett med styrkan 3. Jordbävningarna placeras på skalan enligt seismografernas mätningar av vibrationer, vilket innebär att Richterskalaninte nödvändigtvis avspeglar den enskilda jordbävningenss förödelse.

Den våldsamma jordbävningen på Haiti 2010, där mer än 100 000 människor livet, mätte 7,0 på Richterskalan. Till skillnad från den kraftigaste jordbävning som någonsin har registrerats – 1960 i den chilenska staden Valdivia – som "endast" fick omkring 3 000 människoliv på sitt samvete, trots att det skalvet mätte 9,5 på skalan.

Många tror att Richterskalan går till 10, men det är fel. Den har ingen övre gräns. Som Richter själv uttryckte det, det är naturen som sätter gränsen och inte skalan, så teoretiskt sett kan det mycket väl komma en jordbävning som har en styrka över 10, men det har alltså inte uppmätts än.

Läs också:

Tsunami

Tsunami kan drabba USA när som helst

15 minuter
Jordskalv får väg att kollapsa
Jordskalv

Jordbävningar kan förskjuta tid och rum

10 minuter
Jordskalv

Vad säger egentligen Richterskalan?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj